Čechy vrací do lepších časů práce pro cizí kapitál

Petr Holub
7. 11. 2013 5:55
ČSÚ zjistil, že český průmysl a celou ekonomiku táhnou z recese zahraniční firmy.
V (německé) automobilce Škoda Auto.
V (německé) automobilce Škoda Auto. | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Průmysl oživuje a táhne celou ekonomiku z recese. Český statistický úřad zjistil, že zásluhu mají výlučně odvětví, která jsou pod kontrolou zahraničního kapitálu.

Recesi v letech 2012-2013 překonalo v dobré kondici pouze pět sektorů zpracovatelského průmyslu. Naštěstí jde o nejdůležitější průmyslové obory, které zajišťují přes polovinu výroby. Hnací lokomotivou je tradičně výroba automobilů s osmnáctiprocentním podílem na průmyslové produkci. K ní se přidávají výroba pryží a plastů a produkce elektrických zařízení, které zajišťují mimo jiné dodávky automobilkám a dalším výrobcům dopravních prostředků.

Pod „výrobou pryží" se například skrývají i továrny na pneumatiky, „elektrická zařízení" jsou především elektromotory.

Dalším úspěšným odvětvím jsou „kovové konstrukce", do kterého se počítá i jeden z nejúspěšnějších investičních oborů posledních let, výroba ocelových stojanů pro solární panely. Tradičně úspěšným odvětvím je také výroba strojů do továren a energetických podniků.

Potvrdil se tím trend posledních deseti let. Ještě v roce 2005 zajišťovaly zmíněné obory 47 procent celkové průmyslové produkce, loni to bylo 55 procent.

Potíže horníků, hutníků a potravinářů

Ostatní odvětví naopak ztrácejí svou váhu, především hutnictví a výroba stavebních materiálů (v řeči statistiků tzv. nekovové výrobky), snižuje se rovněž význam chemického a potravinářského průmyslu. Propad zmíněných oborů se potvrdil i během recese posledních dvou let.

Do zpracovatelského průmyslu se nepočítá těžba nerostných surovin. Právě horníci ovšem zaznamenali v uplynulých dvou letech skoro největší ztráty, když v konkurenci laciného amerického uhlí poklesla jejich produkce o pětinu. Ve zpracovatelském průmyslu má větší výpadek jen výroba počítačů, která se z Česka přesouvá dál do východní Evropy.

K pětici úspěšných oborů se může řadit ještě výroba tramvají a lokomotiv, která se v posledním desetiletí zdvojnásobila. Tento obor však dosud nemá velkou váhu a zajišťuje jen padesátinu celkové výroby.

Méně lidí na víc práce

Důvod lepší kondice velkých odvětví odhaluje Český statistický úřad v přehledu, jakou část produkce kontrolují firmy se zahraničním majitelem.

Například v automobilovém průmyslu zajišťují tyto firmy 94 procent výroby, přitom nejde jen o Škodu, PSA a Hyundai, ale také o dodavatele dílů. Dvě třetiny produkce zabezpečují podniky s cizími vlastníky také v továrnách na pryže a plasty, případně na elektromotory, kde dominuje Siemens. V problematických oborech, jakými jsou potravinářství, hutě a chemie, dosahuje podíl ryze českých firem poloviny.

Statistici odhalili důvod, proč se firmám se zahraničními vlastníky lépe daří. Dokázaly během krizového období po roce 2008 významně zlepšit organizaci práce, využily tedy rezervy v práci svých zaměstnanců.

Během finanční krize po roce v letech 2008-2009 poklesly tržby v automobilkách skoro o 100 miliard korun ročně, pak se ale začaly zvyšovat a loni jich bylo oproti dnu krize o 250 miliard navíc. V celém krizovém období tak tržby vzrostly skoro o čtvrtinu.

Zaměstnanců ubylo na počátku krize o 20 tisíc, pak se jich 13 tisíc vrátilo. Jinými slovy, během celé krize snížily automobilky personální stavy o dvacetinu.

Text je převzatý ze sesterského deníku Insider

 

Právě se děje

Další zprávy