Čechů bez práce přibývá. Na podporu má nárok jen pětina

Petr Kučera Petr Kučera
8. 10. 2013 9:40
Podíl nezaměstnaných osob v Česku během září stoupl na 7,6 procenta
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Reuters

Praha - Podíl nezaměstnaných osob v Česku během září stoupl na 7,6 procenta, oproti srpnu se tak zvýšil o jednu desetinu procentního bodu. Úřady práce evidovaly 557 058 uchazečů o zaměstnání, což je o 5327 lidí více než ke konci předchozího měsíce a o téměř 64 tisíc více než v loňském září.

Vyplývá to z nejnovějších statistik ministerstva práce a sociálních věcí.

Na podporu v nezaměstnanosti má nárok necelá pětina (18,7 procenta) uchazečů, celkem 104 244 lidí. Před rokem to bylo 18,1 procenta uchazečů.

Počet volných pracovních míst ohlášených úřadům práce nepatrně stoupl - oproti letošnímu srpnu o 843 na 41 422 míst. V porovnání s loňským zářím je volných míst o 613 více.

Na jedno volné pracovní místo připadalo ke konci září v průměru 13,4 uchazeče. Největší "přetlak" je v okresech Karviná (58,1), Bruntál (54,4) a Ústí nad Labem (42,9).

Nejvyšší podíl nezaměstnaných hlásí okresy Most (13,6 %), Bruntál (12,4 %), Ústí nad Labem (12,3 %) a Karviná (12,2 %). Naopak nejnižší nezaměstnanost je v okresech Praha-východ (3,4 %), Praha-západ (4,2 %), Pelhřimov, Prachatice (shodně 4,6 %) a Mladá Boleslav (4,8 %).

Podíl nezaměstnanosti podle regionů v září 2013
Podíl nezaměstnanosti podle regionů v září 2013 | Foto: MPSV

Mezi nezaměstnanými je 41 181 absolventů škol a mladistvých. Na celkové nezaměstnanosti se tato skupina podílí 7,4 procenta.

Více než desetinu uchazečů (11 procent, tedy 61 354 lidí) tvoří osoby se zdravotním postižením.

Ženy se na celkovém počtu nezaměstnaných podílejí 50,9 procenta.

Míra nezaměstnanosti podle jednotné metodiky Eurostatu činí v Česku 7,3 procenta. Lépe na tom jsou Rakousko (4,7 %), Německo (5 %), Lucembursko (5,5 %), Dánsko a Nizozemsko (shodně 6,6 %), Malta (6,9 %) a Finsko (7,1 %).

Přišli absolventi, končí sezónní práce

"Za mírným nárůstem nezaměstnanosti stojí především postupné ukončování sezónních prací, kromě stavebnictví, kde činnosti ještě stále běží naplno. Podepisuje se také fakt, že do evidence Úřadu práce ČR začínají pomalu přicházet čerství absolventi škol nebo lidé, kteří se vrátili z dovolených," říká mluvčí Úřadu práce ČR Kateřina Beránková.

"Zvýšení podílu nezaměstnaných sice zůstalo na úrovni očekávání, ale absolutní přírůstek počtu lidí bez práce o více než pět tisíc není dobrou zprávou. Letošní září se zařadilo v dekádním žebříčku jako třetí nejhorší hned za roky 2009 a 2012," podotýká hlavní ekonom UniCredit Bank Pavel Sobíšek.

Naděje: Vznikají nová místa

Citelného zlepšení se podle Sobíška dočkáme nejdříve příští rok. "Vyšší počet vzniklých a zaniklých míst je ale první vlaštovkou naznačující, že trh práce zřejmě stojí na prahu změny. Ještě leden přinese jeho nový pokrizový rekord a teprve následné měsíce mohou znamenat částečnou úlevu," očekává. 

"Ekonomika se sice technicky dostala z recese, avšak ochota firem vytvářet nová pracovní místa není zatím příliš silná či viditelná," komentuje výsledky analytik ČSOB Petr Dufek.

Naději na zlepšení situace podle něj může přinést teprve až rychlejší růst ekonomiky, který přiměje firmy investovat do rozšíření výroby a nabírat nové zaměstnance. "To by se mohlo pomalu začít projevovat už v příštím roce, avšak viditelného a stabilnějšího poklesu nezaměstnanosti v ČR se dočkáme teprve až v roce 2015," domnívá se Dufek.

"Nová místa zatím ve firmách vznikají jen minimálně. Z ekonomiky sice přicházejí pozitivnější zprávy, nicméně trh práce mívá zpravidla velké zpoždění ve své reakci a firmy chtějí opravdu silné argumenty pro to, že mají opět nabírat," zdůrazňuje Libor
Stodola, odborník na řízení lidských zdrojů ze společnosti PwC Česká republika.

Podle něj paradoxně stále platí, že firmy dlouhodobě nemohou obsadit na jedné straně nekvalifikované pozice, na druhé straně velmi specializovaná či vysoká manažerská místa. Kvalitních odborníků ochotných změnit místo je na trhu nedostatek," říká Stodola.

---------------------------------------------------------------------------------------------------

Kde hledat volná pracovní místa?

 

Právě se děje

Další zprávy