ČD chtějí zrušit tendr na dopravu z Ostravy do Olomouce

ČTK ČTK
13. 7. 2012 7:41
Oproti soukromým dopravcům jsou prý znevýhodněny
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Vojtěch Marek

Praha - České dráhy (ČD) žádají po Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) zrušení tendru na státem dotovaný provoz na trati Ostrava - Krnov - Olomouc.

Podle deníku E15 se ČD na úřad obrátily se stížností ve čtvrtek. Cítí se znevýhodněny proti soukromým dopravcům, například nutností hradit náklady na údržbu nádraží.

Drahám podle deníku vadí, že ostatní dopravci nemusí podle podmínek soutěže počítat při kalkulaci nákladů se staničními poplatky.

Na rozdíl od konkurence také ČD musí vypisovat na každý nákup vlaků výběrové řízení, což zpomaluje postup drah. Stěžují si prý rovněž na velké nároky státu na kvalitu vlaků, které by výrazně navýšily náklady společnosti.

ČD požádaly podle deníku o zrušení soutěže poté, co se svými námitkami neuspěly u ministerstva dopravy. "Konáme v souladu s povinnostmi řádného hospodáře při správě společnosti," řekl mluvčí drah Petr Šťáhlavský.

Již dříve podala k ÚOHS stížnost na tendr i dopravní společnost Abellio ČR. Podle ní jsou zase v soutěži oproti ČD v nevýhodě soukromí dopravci, protože dráhy znají výši tržeb za jízdné na dotyčné trati.

 

Právě se děje

Další zprávy