ČD Cargo investuje dalších 3,2 miliardy do nových vozů

Tobiáš Tvrdík, Euro.cz
25. 2. 2009 7:53
Strojírenské podniky se mohou i v době krize těšit na velké zakázky
Foto: ČD Cargo

Praha - Ještě v letošním roce plánuje ČD Cargo podle informací Euro.cz investovat do obnovy parku kolejových vozidel celkem 1,8 miliardy korun, v roce 2010 pak uvažuje o částce ve výši zhruba 1,5 miliardy.

Mateřská firma České dráhy nedávno zveřejnila, že do nových vlaků investuje letos 4,5 miliardy z peněz, které získala převodem majetku na SŽDC. České vagonky a další strojírenské podniky se tak mohou i v době krize těšit na bohaté zakázky od státních podniků.

Zakázka pro Ostravu

Loni investovala společnost ČD Cargo do modernizace lokomotiv a nákladních vozů 2,2 miliardy, v součtu s letošním a příštím rokem by tak celkové investice mohly dosáhnout 5,5 miliardy. V lednu například podle informací Euro.cz získaly zakázku na modernizaci 20 nákladních vozů za téměř půl miliardy Ostravské strojírny a opravny.

Z plánovaných investic za 1,8 miliardy v letošním roce již byli vybráni dodavatelé a uzavřeny smlouvy na objem ve výši zhruba 1,2 miliardy korun. Pro plánované investice ve zbývajícím objemu 600 milionů korun budou realizována další zadávací řízení. Součástí zakázek jsou modernizace nákladních vozů, nájem lokomotiv, dovybavení vybraných lokomotiv vysílačkami pro komunikační systémy a revizní opravy nákladních vozů.

Pro rok 2010 se zatím počítá s investicemi 1,5 miliardy do vozového parku. „V souvislosti se světovou hospodářskou krizí je však nutné doplnit, že tyto plány mohou být korigovány v závislosti na dalším vývoji krize," řekl Euro.cz mluvčí ČD Cargo Zdeněk Větrovec.

Propouštění přichází

Podle informací Euro.cz by měl loňský zisk firmy činit 714 milionů, což je o 44 milionů více, než se dosud počítalo. Nákladními vlaky ČD Cargo bylo v uplynulém roce přepraveno 86,2 milionu tun zboží, to oproti roku 2007 představuje pokles o 5,5 milionu tun. I přes tento šestiprocentní meziroční pokles celkového objemu přeprav utržilo ČD Cargo 17,6 miliardy korun, což je jen o jedno procento méně než v roce 2007.

Vedení firmy nyní pokračuje v procesu optimalizace a restrukturalizace, který byl započat už v době vzniku společnosti v prosinci 2007. Jeho součástí je výrazné snížení počtu zaměstnanců. To je jedním z důvodů, proč se Odborové sdružení železničářů v úterý rozhodlo zahájit přípravy na stávku na železnici. Mluvčí firmy sdělil, že vedení ČD Cargo se rozhodlo již k 1. březnu propustit šest set řadových zaměstnanců, ale i členů centrálního vedení společnosti.

Management společnosti tvrdí, že s odbory jedná o co nejvhodnějším způsobu snížení počtu zaměstnanců. „Spolupráce v této oblasti probíhá zcela v souladu s legislativou České republiky, ale především ve snaze udržet sociální smír na železnici," konstatoval před časem generální ředitel ČD Cargo Josef Bazala.

http://www.euro.cz/detail.jsp?id=13136

 

Právě se děje

Další zprávy