Byznys po volbách: ČEZ může slavit, odbory prohrály

Tomáš Fránek
1. 6. 2010 15:07
Volby mění také český byznys, přečtete si komu prospěly a kdo prohrál
Foto: Jan Langer

Brno - Volby rozhodly také o tom, kdo si může mnout v českém byznysu spokojeně ruce, kdo bude žít i nadále v nejistotě a kdo vysloveně vsadil na špatné koně.

Hlavním vítězem voleb je podle rozboru Aktuálně.cz elektrárenská společnost ČEZ.

Té volby vymetly z politiky (a sněmovny) hlavní kritiky. Nejen Stranu zelených. Lidé svým hlasováním daly pořádně na frak i plánům sociálních demokratů na to, jak z elektrárenské firmy vzít co nejvíce peněz na sociální programy.

Naopak hlavním poraženým jsou odbory, které před volbami jednoznačně podpořily sociálně demokratický program.

Dá se tak očekávat, že v případě pravicové vládní koalice se Česko dočká neklidných dob - odbory si nebudou brát žádné servítky, stávky a protesty budou i kvůli úsporným vládním plánům častější než dosud.

Vítězové voleb:

ČEZ: Firma má otevřenou cestu k dostavbě Temelína. Hned v pondělí po volbách předložila plány na dostavbu jaderných bloků. Cena energie zůstane i nadále určována trhem. Nedá se čekat, že by stát příliš zasahoval do toho, co manažeři ČEZu rozhodnou.

Firmy obecně: Pro ně se rýsuje jednodušší cesta, jak nakládat ze svými zaměstnanci. Podniky pravděpodobně nebudou mít povinnost nabídnout po dvou letech pracovní smlouvu na dobu neurčitou. Mohou tak libovolně dlouho prodlužovat termínované smlouvy a propustit zaměstnance kdykoli.

Stavební společnosti: Pro ty by zřejmě nebyl porážkou žádný výsledek voleb, podporu velkých investic do stavby dálnic a dalších velkých stavebních projektů slibovali všichni. A z toho, že z politiky zmizeli zelení a dostavbu Temelína nebude mít kdo brzdit, musí mít stavebníci velkou radost - po obří zakázce volají dlouho.

Lobisté: Ti jsou nezničitelní. Pouze ty z oranžovým dresem vystřídají jiní s jinými stranickými tričky.

Na vážkách:

V byznysu jsou skupiny, které by mohly slavit vítězství pravice, má to však i svoje kdyby.

Společnosti provozující hazard: Firmy by slavit určitě mohly, vždyť radikální zastánci tvrdého postupu proti hazardu od lidovců se do sněmovny nedostali. Naopak - velké slovo bude mít Miroslav Kalousek, který coby někdejší šéf ministerstva financí firmám umožnil do té doby nevídaný krok: sázení po internetu. Ale velké slovo v TOP 09 mají starostové, jimž se moc sázkových firem pranic nelíbí. Zástupci Věcí Veřejných pak mluví o tom, že proti hazardu půjdou.

Soukromí železniční dopravci: Ty samozřejmě těší neúspěch sociálních demokratů, jejiž hejtmani podepsali podle dopravců nezákonné a nevýhodné dlouhodobé smlouvy s Českými drahami. Ale ve velké části krajů mají dopravu na starosti zástupci ODS a ti pro otevření konkurence na železnici dosud nic neudělali. Navíc - ani bývalí ministři dopravy z ODS přes sliby monopol Českých drah, (který je navíc považován za lidi občanských demokratů), nijak nenarušili.

Manažeři státních firem: I tady jsou lidé, které výsledky voleb potěšily a které zklamaly. Je tak pravděpodobné, že zůstane vedení Českých drah, na které si už brousili zuby lidovci i sociální demokraté, naopak v ohrožení může být generální ředitelka České pošty Marcela Hrdá, za kterou mají stát politici ČSSD.

Systém veřejných zakázek: Strany, které chtějí společně vytvořit pravicovou koalici, slibují ostrý boj proti korupci. Ta je ale v systému veřejných zakázek v Česku hluboce zakořeněná a profitují z ní i firmy napojené na politické strany, otázkou tedy je, jak bude takový boj úspěšný a zda nezůstane jenom v rovině politických proklamací.

Poražení:

Odbory: Pravicová vláda nepůjde odborům pod nos, uvolnění zákoníku práce a sociální škrty vyvolají jejich odpor.

Zaměstnanci, které nutí firmy pracovat na živnostenské listy: Český unikát, při kterém si desetitisíce lidí musí místo pracovních smluv vyřizovat živnostenské listy, volby nijak nezkrouhnou. Politici sice připouští, že jde o nelegální praxi, v reálném životě pro potírání tohoto systému nic nedělají.

Lidé se smlouvami na dobu určitou: Těch má podle plánů především ODS výrazně přibýt. Lidé tak budou mít problémy vyřídit si půjčky, hypotéky, řetězení pracovních smluv mohou zaměstnavatelé zneužívat. 

 

Právě se děje

Další zprávy