Být vlastním šéfem? To neláká ani polovinu Evropanů

Veronika Skálová Veronika Skálová
4. 6. 2010 14:50
Podnikat na vlastní pěst by chtěly téměř tři čtvrtiny Číňanů, víc než polovina Američanů, ale jen 45 procent Evropanů.
Už nikdy nečekat ve frontě na pracovní pohovor? A co začít podnikat?
Už nikdy nečekat ve frontě na pracovní pohovor? A co začít podnikat? | Foto: Reuters

Brusel - Méně podnikaví než Američané nebo Číňané jsou podle průzkumu Evropské komise obyvatelé členských zemí Unie. Zatímco svým vlastním šéfem by chtělo být 55 procent Američanů a dokonce 73 procent Číňanů, jen 45 procent Evropanů sní o vlastním podnikání.

A v drtivé většině doopravdy jen sní. Jak dnes informoval eurokomisař pro podnikání, jen 10 procent Evropanů se do naplnění tohoto snu pustilo a doopravdy podniká.

"Pokud bychom zvedli tato procenta, pak bychom mohli mít miliony inovativních a kreativních podniků, které by oživily evropskou ekonomickou základnu," konstatoval eurokomisař Antionio Tajani.

Na druhou stranu jsou ale Evropané pro samostatné podnikání nadšenější než například Japonci. Ti by chtěli být svým vlastním šéfem pouze v 39 procentech případů.

Vztah Evropanů k podnikání se také tolik neproměnil vlivem ekonomické recese jako například ve Spojených státech. Tam recese utlumila nadšení pro podnikání o 6 procentních bodů od roku 2007, zatímco v Evropě zůstalo přibližně stejné.

Mezi jednotlivými členskými státy Unie je ale podle zjištění Evropské komise velký rozdíl. Největšími nadšenci pro podnikání na vlastní pěst jsou Kypřané a Řekové, naopak Slováci, Belgičané a Dánové ze tří čtvrtin dávají přednost zaměstnanecké pozici.

 

Právě se děje

Další zprávy