Burza reaguje. Firmy, které chtěla zdanit ČSSD, rostou

Ekonomika Ekonomika
29. 10. 2013 16:45
Pražská burza spustila první obchodní den po oznámení výsledků voleb a prudce roste.
Foto: Reuters

Praha - Pražská burza v první obchodní den po oznámení výsledků voleb nezvykle prudce roste, zejména stoupají ceny akcií obou bank, Erste i Komerční banky, a také ČEZu a Telefoniky (aktuální čísla ZDE).

Původně favorizovaná sociální demokracie slibovala ve svých předvolebních vystoupeních a programu, že zvýší korporátní daň pro velké a nadnárodní firmy. Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka jmenoval i konkrétní obory, z nichž by stát pod taktovou ČSSD chtěl vylovit více peněz: telekomunikace, energetika a bankovnictví.

Právě tituly z těchto oborů od rána na burze přidávaly na hodnotě. Akcie ČEZ rostly až o pět procent, Komerční banky o sedm, Telefónika o tři procenta a Erste o procento. Na těchto hodnotách se akcie držely i během odpoledního obchodování, až v závěru dne pak korigovaly růst - přesto oproti ránu přidaly procento až čtyři procenta.

ČSSD sice vyhrála volby, ale s příliš malým náskokem. Navíc se její vedení po oznámení výsledků rozštěpilo na dva tábory. Experti označují za klíčovou postavu, která rozhodne o povolebním uspořádání, Andreje Babiše, byznysmena a lídra ANO 2011.

"Myslím, že je to ale první a přehnaná reakce. Investoři si brzy uvědomí, že nejistota, která vyplývá z volebního výsledku, je nepříjemná," domnívá se analytik BH Securities Petr Hlinomaz.

Růst klíčových titulů pomohl k neobvyklému zisku i hlavnímu indexu burzy. PX poprvé od poloviny března prolomil hranici 1000 bodů - odborný server Patria to dává do přímé souvislosti s výsledky voleb.

ČSSD varovala před volbami, že zvýší korporátní daně: K současné sazbě 19 procent chtěla přidat jedno až dvě procenta, navíc slibovala vytvořit druhou sazbu ve výši 25-30 procent pro velké firmy v energetickém, telekomunikačním a finančním sektoru.

Babišovo ANO i lidovci, kteří ve volbách uspěli, slibují ponechat korporátní daně beze změn.

 

Právě se děje

Další zprávy