Bulharská prokuratura chce stíhat společnost ČEZ

ČTK ČTK
3. 4. 2013 16:18
Prokuratura chce prověřit rozdělování dividend a kontrakty s dodavateli
Foto: Reuters

Sofia - Bulharská prokuratura chce po provedeném energetickém auditu zahájit pět trestních stíhání, z nichž dvě se týkají české distribuční společnosti ČEZ Bulgaria.

Prokuratura chce prověřit rozdělování dividend ČEZ, při němž místní ministerstvo hospodářství jako zástupce státu údajně neplnilo své pravomoci. Druhé stíhání se má týkat smluvních vazeb ČEZ na vnější dodavatele. O odebrání licence prokuratura nerozhodovala, protože jí taková pravomoc nepřísluší.

Hlavní obvinění proti českému distributorovi se týká "vážných pochybení", která údajně audit odhalil v obchodních smlouvách uzavřených při sjednávání veřejných zakázek. Na základě namátkové kontroly některých ze 143 uzavřených kontraktů má údajně prokuratura podezření, že v činnosti ČEZ docházelo k pokusům obejít platný zákon o veřejných zakázkách.

ČEZ: dodržujeme zákony

Vedení bulharské pobočky ČEZ vydalo v reakci na stanovisko prokuratury prohlášení, podle něhož je veškerá činnost společnosti v souladu se zákony Bulharska a Evropské unie. ČEZ Bulgaria bude podle prohlášení spolupracovat s vyšetřovacími a justičními orgány, aby pomohlo nalézt pravdu "a prokázat, že ČEZ je stabilní a silný evropský investor fungující transparentně a na základě práva".

Stejného názoru je i pražské vedení české energetické společnosti. "Jsme nadále naprosto přesvědčení o tom, že jsme dodržovali a dodržujeme veškeré bulharské i evropské zákony," řekl ČTK mluvčí ČEZ Ladislav Kříž. "Seznámíme se detailně s výtkami prokuratury a věříme, že další šetření nám dá plně za pravdu," doplnil.

Prokuratura ve středečním prohlášení připomněla, že nemá právo odebrat ČEZ distribuční licenci, protože k tomuto kroku je ze zákona oprávněn výhradně státní regulační úřad. Proces směřující k odebrání licence regulátor zahájil už v únoru, výsledky má oznámit 16. dubna.

Sám generální prokurátor Sotir Cacarov ovšem ještě před ukončením prověrky obvinil ČEZ z "masivního porušování" pravidel a vyzval k odebrání jeho licence. Před dvěma týdny požádal regulátora, aby distributorovi udělil pokutu za každý případ porušení pravidel.

Podle stanoviska ČEZ jsou ale výzvy prokuratury k odebrání licence v rozporu s právem EU, protože iniciativa k odebrání licence může vzejít jedině od nezávislého regulačního úřadu. Česká energetická společnost proto už koncem března poslala Evropské komisi stížnost na bulharské úřady. Podle ČEZ mohou být některé jejich kroky v rozporu s bulharským i evropským právem.

Podporu ČEZu vyjádřil Nečas i Barroso

"České společnosti mají jednoznačně podporu české vlády v těchto svých stížnostech, protože chceme, aby bylo zachováváno evropské právo a především byla zachována integrita vnitřního trhu. A my máme obavy, že některé kroky bulharských autorit narušují integritu vnitřního trhu," řekl po dnešním jednání s předsedou Evropské komise Josém Barrosem v Praze český premiér Petr Nečas.

Podle Barrosa udělá Evropská unie cokoli, aby pravidla vnitřního trhu ochránila. "Ale v této fázi právě analyzujeme situaci, vyhodnocujeme stížnost českých úřadů a samozřejmě budeme jednat se všemi příslušnými partnery, abychom našli řešení," řekl na tiskové konferenci Barroso.

EVN bez viny

Porušení zákona o veřejných zakázkách nalezla bulharská prokuratura i v případě další české distribuční společnosti Energo Pro. Všechny její kontrakty byly ale uzavřeny po konzultaci s regulačním úřadem. Zjištěné skutečnosti byly odeslány "kompetentním orgánům," oznámila prokuratura.

V případě rakouské EVN prokuratura žádná provinění nenalezla, veškerá činnost této distribuční firmy je údajně v souladu s bulharskými zákony.

Tvrdé kritice vystavila prokuratura státní regulační úřad. Jeho činnost prý trpí mnoha nedostatky a je neúčinná. Prokuratura dala regulačnímu úřadu některá doporučení, navrhla například postup v případech, kdy budou zjištěny odchylky od pravidel měsíčního vyúčtování odběru elektřiny. Prokurátoři zároveň vydali regulačnímu úřadu doporučení, která se týkají postupu při případném odebírání distribučních licencí.

Zevrubnou kontrolu distribučních firem ČEZ, Energo-Pro a EVN, kterou nařídil generální prokurátor Cacarov, bulharská prokuratura zahájila koncem února. Kromě distributorů a nezávislého regulátora zkontrolovala prokuratura i bulharský státní elektrárenský monopol NEK EAD.

Kromě prokuratury zahájil v březnu vyšetřování českých energetických firem ČEZ a Energo-Pro a rakouské EVN i bulharský antimonopolní úřad. Stalo se tak kvůli podezření, že chtěly společným postupem znesnadnit spotřebitelům změnu dodavatele elektřiny. Antimonopolní úřad v této souvislosti provedl kontrolu v bulharském sídle ČEZ.

 

Právě se děje

Další zprávy