Bulhaři podnikli razii v českých energetických firmách

Tomáš Fránek
28. 3. 2013 14:35
Antimonopolní úřad má podezření, že se firmy domlouvaly na společném postupu
Foto: Reuters

Sofia - České energetické firmy čelí v Bulharsku dalšímu vyšetřování.

Bulharský antimonopolní úřad ve čtvrtek oznámil, že se souhlasem příslušného orgánu Evropské komise provedl razie v sídlech českých energetických společností ČEZ a Energo-Pro a rakouské EVN.

Důvodem je podezření ze vzájemné spolupráce s cílem zabránit spotřebitelům měnit distributory elektřiny. Úřad už oznámil, že ve firmách zabavil dokumenty.

Firmy jsou podezřelé

Podle předsedy bulharského antimonopolního úřadu Petko Nikolova nové řízení souvisí s podezřením firem ze společného utváření překážek, které by zabránily koncovým odběratelům elektřiny měnit svého dodavatele. Uvedla to bulharská tisková agentura Novinite.

 "Jsme si naprosto jisti, že nenarušujeme žádná pravidla hospodářské soutěže, protože jednáme zcela v souladu s legislativním rámcem Bulharské republiky, který bohužel větší liberalizaci a otevření trhu prakticky neumožňuje," řekla ČTK k postupu bulharského úřadu mluvčí společnosti ČEZ Barbora Půlpánová. "Antimonopolnímu úřadu nicméně poskytujeme plnou součinnost," dodala.

Bulharský premiér v dočasné vládě Marin Raykov dnes podle serveru Patria.cz uvedl, že získal podporu od evropského prezidenta Hermana Van Rompuye k celkové revizi tvorby cen v bulharské energetice od výroby elektřiny až po dodávku koncovým spotřebitelům.

„Prezentoval jsem mu očekávání, která od tohoto procesu máme a která jsem diskutoval s Asenem Vasilevem, ministrem hospodářství a energetiky, i Ekaterinou Zaharievou, ministryní rozvoje a veřejných prací. Od direktoriátů energetiky a hospodářské soutěže jsme si zajistili hloubkovou revizi celého energetického řetězce a tvorby ceny v něm," uvedl premiér Raykov.

Bulharská prokuratura už koncem února zahájila zevrubnou kontrolu českých energetických společností ČEZ a Energo-Pro a rakouské firmy EVN.

Výsledky příští týden

Zaměstnanci prokuratury spolu s daňovými inspektory tehdy oznámili, že výsledky prověrek veškeré činnosti těchto firem budou známy v polovině března, prokuratura pak ale později termín odložila na 3. dubna.

ČEZ spolu s dalšími dvěma distribučními firmami čelí kritice značné části Bulharů, kteří je obviňují ze skokového zvýšení cen elektřiny. ČEZ také čelí hrozbě odebrání licence. Česká firma veškerá obvinění odmítá.

Podívejte, jak Bulhaři protestovali proti cenám elektřiny



 

 

Právě se děje

Další zprávy