Bulhaři budou první, komu EU proklepne účetnictví

Petr Jemelka Petr Jemelka
9. 6. 2010 13:45
Ministři financí Unie chtějí využít nového práva na audit statistických údajů

Brusel - Bulharsko se zřejmě stane první zemí sjednocené Evropy, jejíž ekonomické statistiky prověří Evropský statistický úřad.

Na tiskové konferenci po setkání ministrů financí EU o tom informoval eurokomisař pro ekonomiku Olli Tejn, s tím, že se na tom  šéfové rezortů financí shodují.

"O statistických datech Bulharska máme jisté pochybnosti a zvažujeme, že v brzké době vyšleme delegaci, která budeme mít veškeré pravomoci k provedení auditu," cituje server BBC eurokomisaře Rehna.

Možnost nuceného auditu ekonomických statistik jednotlivých členských zemí evropská sedmadvacítka přijala poté, co vyšlo najevo, že Řecko vykazovalo čísla, která neodpovídala skutečnosti a tím ohrozila společnou evropskou měnu.

"Kouzla s čísly" předvedlo také Maďarsko, a tak Brusel plánuje razantně rozšířit pravomoci Eurostatu. Audity národních ekonomických statistik bude na základě nových pravomocí provádět právě Evropský statistický úřad, který se tedy de facto stává kontrolním úřadem. Plán musí ještě schválit Evropský parlament a znovu i členské země.

Sofie byla podobně jako Atény minulý rok nucena výrazně zvýšit původně plánovaný schodek státního rozpočtu, z 1,9 procenta na 3,7 procenta HDP. Bulharská vláda navíc musela odložit na neurčito plánované přijetí eura.

Podíl na ekonomických problémech této balkánské země, která do Unie vstoupila v roce 2007, má také Brusel, který v roce 2008 kvůli vysoké míře korupce snížil finanční pomoc o 220 milionů eur.

Přestože Bulhaři stále platí levou, možností ovlivňovat vývoje ekonomiky prostřednictvím úpravy jejího kurzu ztratili už v roce 1999, kdy levu pevně svázali s nově vzniklým eurem.

 

Právě se děje

Další zprávy