Budvar uchránil Evropu před Budweiserem z USA

čtk
19. 4. 2007 13:30
Známkový úřad EU vyhověl Budvaru

České Budějovice - Český pivovar Budvar vyhrál spor s firmou Anheuser-Busch o známku Budweiser u známkového úřadu pro Evropskou unii.

Pokud by uspěli Američané, usnadnili by si cestu k používání názvu ve všech státech EU, kde zatím tento název není registrován a vede se o něj spor.

Budvar již má ve své "moci" státy, jako je Německo, Rakousko či Portugalsko. Ostatní trhy by se ale Anheuseru otevřely právě díky komunitární ochranné známce, kterou chtěl získat.

Naopak jsou ale státy jako Dánsko, kde známku vlastní firma z USA.

"Rozhodnutí OHIM považujeme za klíčový úspěch. Pokud by totiž Anheuser-Busch v řízení uspěl, mohl by potenciálně ohrozit používání našich ochranných známek Budweiser, které máme registrované na národní úrovni v řadě zemí Evropské unie," řekla ČTK právnička českobudějovického pivovaru Lejtnarová. 

Foto: Archiv

Devět let hádek

Spor obou pivovarů se táhl od roku 1999, kdy zámořský pivovar přihlášku podal. Jenže státem vlastněný Budvar proti ní vznesl námitky. Po dlouhých devíti letech došel Úřad pro harmonizaci vnitřního trhu (OHIM) k závěru, že známku nezapíše.

"Rada své rozhodnutí opřela o prokázaná práva Budvaru k mezinárodní ochranné známce Budweiser," uvedl mluvčí Budvaru Petr Samec.

Budvaru zbývá podle jeho ředitele Jiřího Bočka vyřešit s americkým pivovarnickým gigantem ještě 17 známkoprávních soudních sporů. Oba podniky se o známku Budweiser přou více než 100 let.

Ze státního soukromý

Spory se daří postupně urovnávat a zatímco v některých vítězí Američané, v jiných je úspěšný český podnik. Kromě soudních sporů řeší národní podnik také desítky sporů u patentových úřadů.

Budějovický Budvar je třetím největším pivovarem v České republice a patří mezi přední tuzemské exportéry piva. Loni zvýšil vývoz o sedm procent na rekordních 556 tisíc hektolitrů piva.

Nynější vláda Mirka Topolánka nedávno dala najevo, že ve svém funkčním období uvažuje o jeho prodeji. Poslední pivovar v majetku státu se tak možná do roka přemění z národního podniku na akciovou společnost.

 

Právě se děje

Další zprávy