Brusel začal prošetřovat český bič na hypermarkety

Ekonomika Ekonomika
21. 9. 2010 10:38
EK bude prověřovat, zda zákon o významné tržní síle odpovídá unijním pravidlům
Slevy. Ilustrační foto
Slevy. Ilustrační foto | Foto: Albert

Praha - Brusel začal zjišťovat, zda český zákon, který má umravnit chování obchodních řetězců vůči jejich dodavatelům, není v rozporu s pravidly Evropské unie.

Na zákon, který od února upravuje vztahy mezi prodejnami jako jsou Tesco, Billa, Lidl, Albert a další a firmami, které jim dodávají zboží, si v Bruselu stěžoval Svaz obchodu a cestovního ruchu.

"Evropská komise se k tomu postavila čelem. Neslíbila, že udělá pořádek podle našeho mínění, ale na základě našich údajů zahájila šetření," citovala agentura ČTK šéfa svazu Zdeňka Juračku.

Bič na řetězce, jak je někdy zákon o významné tržní síle nazýván, především ukládá obchodním řetězcům, aby svým dodavatelům prozrazovaly obchodní podmínky - tedy například i údaje o snižování cen. Zákon také nařizuje, aby za dodané zboží řetězec zaplatil nejpozději do měsíce od dodání. A to hlavní: řetězce nesmí prodávat zboží pod cenou  - tedy levněji, než ho nakoupily.

Výjimkou jsou pouze rychle se kazící potraviny nebo sezónní výrobky.

Pokud řetězec zákon poručí, riskuje pokutu až 10 milionů korun.

Zákon vznikl po lobbingu Potravinářské komory a dodvatelů, ujala se ho skupina poslanců ČSSD. Řetězce zákon od počátku kritizují, podle nich poškozuje jejich vztahy s dodavateli.

Proti zákonu se staví i současný ministr průmyslu a obchodu Martin Kocourek, který chce normu zrušit.

Nový zákon už využila Potravinářská komora a některé firmy. Antimonopolní úřad zahájil na základě jejich podnětu správní řízení s některými obchodními řetězci. Z porušení zákona o významné tržní síle ÚOHS podezřívá společnosti Ahold a Kaufland. Obchodníci tvrdí, že zákon neporušili.

 

Právě se děje

Další zprávy