Brusel ukončí šetření ČEZu, prodej Chvaletic vítá

ČTK ČTK
10. 4. 2013 13:49
Evropská komise zkoumala dominantní postavení podniku na českém trhu
Elektrárna Chvaletice
Elektrárna Chvaletice | Foto: ČEZ

Brusel - Evropská komise přijala nabídku české energetické společnosti ČEZ na prodej jedné z jejích tří uhelných elektráren. To zmírní obavy Bruselu z dominantního postavení podniku na českém trhu a povede k ukončení jeho vyšetřování antimonopolními orgány, uvedla Komise.

Ta od roku 2009 prověřovala, zda společnost nezneužívá své postavení na trhu výroby elektřiny.

V únoru ČEZ schválil dohodu s Evropskou komisí o narovnání, podle níž by měla prodat buď elektrárnu Počerady, Chvaletice, nebo Mělník III spolu s elektrárnou Tisová.

"Uskutečňovali jsme veškeré kroky tak, abychom naplnili požadavky Evropské komise, takže jsme nyní rádi, že byla z její strany dohoda o narovnání finálně potvrzena," řekl mluvčí ČEZu Ladislav Kříž.

Minulý měsíc se ČEZ dohodl na prodeji Chvaletic o kapacitě 800 MW těžební firmě Litvínovská uhelná za 4,12 miliardy korun. Komise musí ještě potvrdit dostatečnou kvalifikaci kupce k provozování Chvaletic.

"Odprodání významné výrobní kapacity umožní, aby na český trh s elektrickou energií vstoupil nový aktér a konkuroval ČEZ. To prospěje všem spotřebitelům elektřiny," uvedl komisař pro hospodářskou soutěž Joaquín Almunia. Rozhodnutí Komise znamená, že ČEZ od ní nedostane pokutu, která by mohla dosáhnout až deseti procent firemních tržeb.

O elektrárnu Chvaletice se kromě Litvínovské uhelné ucházel Energetický a průmyslový holding (EPH). Dohoda ČEZ s těžařskou firmou vyvolala obavy z výrazného narušení domácího trhu s uhlím.

 

Právě se děje

Další zprávy