Brusel příští týden nejspíš začne vyšetřovat ČEZ

Ekonomika ČTK Ekonomika, ČTK
24. 6. 2011 12:41
Evropská komise má podezření, že ČEZ zneužívá dominantní postavení na trhu
Greenpeace mají na Martina Romana, generálního ředitele ČEZu, spadeno delší dobu. Teď bude ale firmu prošetřovat Brusel.
Greenpeace mají na Martina Romana, generálního ředitele ČEZu, spadeno delší dobu. Teď bude ale firmu prošetřovat Brusel. | Foto: Ludvík Hradilek

Brusel - Evropská komise nejspíš příští týden zahájí vyšetřování českého energetického gigantu ČEZ kvůli zneužití dominantní pozice na trhu. S odvoláním na důvěryhodné zdroje to uvedla agentura Reuters. Inspektoři komise již v sídle české firmy před téměř dvěma lety provedli razii.

V současném vyšetřování ČEZu může jít o postup firmy na velkoobchodním trhu s elektřinou. ČEZ údajně brání vstupu konkurence na trh. Pokud by Brusel získal důkazy pro svá tvrzení, může společnosti udělit pokutu v řádu až desítek miliard korun anebo jí nařídit prodej části majetku.

Vyšetřování Bruselem bude zřejmě završením letitého podezření, které Evropská komise vůči ČEZu má. V roce 2009 provedla razii i u společnosti Energetický a průmyslový holding, která patří finanční skupině J&T. Podle zdrojů agentury Reuters ovšem tato firma nebude terčem nového vyšetřování.

MF Dnes zase minulý týden připomněla, že ČEZ si u správce českých přenosových sítí ČEPS rezervoval tak velkou kapacitu pro připojení vlastních elektráren, že jiné projekty neměly šanci další povolení k připojení od ČEPS získat. To vadí hlavně společnosti Czech Coal Pavla Tykače, která chce postavit uhelnou elektrárnu u severočeských Počerad.

Kvůli sporům o uhlí a výstavbu Počerad podal ČEZ vloni na Czech Coal žalobu o deset miliard.

Akcie ČEZu podle serveru Partia online na zprávu o chystaném vyšetřování nijak nereagovaly.

Nejde o první podezření Bruselu vůči ČEZu

Zmíněnou dřívější přepadovou kontrolu zahájila Evropská komise v kancelářích společností ČEZ a J&T v listopadu 2009. Měla totiž podezření, že se prodejem elektrárny Opatovice pokusily omezit na trhu s elektřinou hospodářskou soutěž.

Brusel podezíral obě společnosti, že se dohodly na způsobu, jak konkurentům klást překážky v jejich projektech nových elektráren a jak omezit obchodování s hnědým uhlím, a ovlivňovat tak jeho ceny na trhu.

Evropská komise podobným způsobem v roce 2006 prověřila 20 energetických společností v 6 zemích, naposledy pak v březnu 2009 provedla hloubkovou kontrolu v EdF ve Francii.

Český antimonopolní úřad přitom transakci energetických gigantů - společností Severočeské doly ze skupiny ČEZ a Energetický průmyslový holding finanční skupiny J&T - krátce předtím posvětil. ÚOHS totiž rozhodl, že J&T může koupit opatovickou elektrárnu za zhruba 15 miliard korun.

V ranních hodinách 24. listopadu 2009 pak přišli bruselští kontroloři do budovy hlavní správy ČEZu v Praze a do sídla společnosti Severočeské doly ze skupiny ČEZ. Vtrhli též do kanceláře Energetického a průmyslového holdingu J&T.

O razii v roce 2009 věděl ČEZ předem

Inspekce zabavila i počítač generálnímu řediteli skupiny ČEZ Martinu Romanovi a vyžádala  si přístupová hesla k firemním serverům. Brusel pak potvrdil a uvádí, že má podezření na "značné" porušení pravidel volné soutěže a na velké posílení role ČEZu.

Podobně jako nedávno při rakouském vyšetřování kauzy Pandur, i tehdy česká strana mezinárodní vyšetřování zkomplikovala. ČEZ se o chystané razii dověděl dopředu z Úřadu na ochranu hospodářské soutěže, a mohl se tak na návštěvu kontrolorů připravit, informovaly krátce poté Lidové noviny.

Šéf ÚOHS Petr Rafaj ale tehdy popřel, že by informace z jeho úřadu unikly. Také ČEZ odmítl, že by trhem s elektřinou jakkoliv manipuloval. To pak potvrdil ÚOHS svou kontrolou.

 

Právě se děje

Další zprávy