Brusel hrozí, že Česku nedá dotace. Kvůli úředníkům

Petr Havel
26. 11. 2008 15:00
Bruselu se nelíbí, že si devastujeme krajinu
Nad ropovodem by neměly stát větší stavby ani růst trvalý porost, zemědělské činnosti však nic nebrání. Průměrná hloubka uložení potrubí je kolem jednoho a půl metru pod zemí.
Nad ropovodem by neměly stát větší stavby ani růst trvalý porost, zemědělské činnosti však nic nebrání. Průměrná hloubka uložení potrubí je kolem jednoho a půl metru pod zemí. | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Českým zemědělcům hrozí, že nedostanou peníze z evropských fondů. A to kvůli špatnému systému kontrol.

Česká republika totiž nesplnila zadání Evropské unie týkající se prevence půdní eroze při stanovení zásad správné enviromentální praxe (GAEC) a nemá k tomu ani účinné kontrolní mechanismy. Vyplývá to z auditu, který v Česku letos provedlo Generální ředitelství pro zemědělství a rozvoj venkova Evropské unie. Tuzemští zemědělci by tak mohli přijít o značnou část evropských dotací.

"Za těchto okolností může ředitelství navrhnout, aby byly výdaje na Společnou zemědělskou politiku EU či jejich část vyloučeny z financování EU," konstatuje se totiž v dopise, který zaslala Evropská komise odpovědným úředníkům ministerstva zemědělství, Státního zemědělského intervenčního fondu a Stálému zastoupení ČR při Evropské unii. Ti přitom o výsledcích auditu věděli, ale tajili je.

Na to, že podmínky u nás jsou nastaveny tak, že půdní, vodní a větrné erozi ve skutečnosti nezabraňují, již více než dva roky upozorňuje Asociace soukromého zemědělství ČR a většina poradců ministra zemědělství.

Nesprávný způsob hospodaření a shovívavost revizních orgánů při kontrolách kritizoval také Svaz vlastníků půdy, které půdní a vodní eroze ročně připravuje o miliardy korun. "Z polí mizí každoročně tisíce tun kvalitní zemědělské půdy. Jen v průběhu loňského roku zmizela zemědělská půda v povodí Labe za asi 40 miliard korun," uvádí se v prohlášení sdružení.

Na stranu kritiků současného stavu se nyní postavil i Brusel. Stávající podmínky, které sice vyhovují hospodařícím zemědělcům, ale vedou k devastaci krajiny, se tak budou muset od základu změnit.

Česko navíc Bruselu poskytlo nesprávné údaje o výsledcích dosavadních kontrol včetně údajů o udělených trestech. "Byly zjištěny nesrovnalosti mezi údaji o sankcích poskytnutými před misí (auditem) a statistikou z roku 2006," konstatuje se ve zprávě, a to na řadě míst dokumentu.

Ministerstvo zemědělství slibuje, že se systém změní, a chystá i odpověď Bruselu. "Máme připraven harmonogram návrhů nového řešení do března příštího roku tak, aby bylo možné nové podmínky uvést do praxe včetně nutných legislativních změn od počátku roku 2010. A co nejdříve musíme odpovědět EU tak, aby nám riziko krácení dotací nehrozilo," uvedl náměstek ministra Ivo Hlaváč.

 

Právě se děje

Další zprávy