Brno si staví svůj Manhattan. Přijde na miliardy

Tomáš Fránek
28. 8. 2007 12:30
Nový mrakodrap se zařadí mezi nejvyšší stavby v zemi
Mrakodrapy se stanou dominantou Brna (ilustrační foto)
Mrakodrapy se stanou dominantou Brna (ilustrační foto) | Foto: Reuters

Brno - Pokud vše půjde podle plánů investorů, vyroste na jih od středu Brna místní Manhattan. Nové městské centrum se dvěma budovami převyšujícími osmdesát metrů, s obchody, kancelářemi a restauracemi.

Dominantou celé oblasti se má stát přes osmdesát pět metrů vysoká AZ Tower s dvaceti pěti podlažími, kterou chce postavit společnost Properity.

Podle oznámení Jihomoravskému kraji a Ministerstvu životního prostředí, které firma zaslala v těchto dnech, má být stavba nové dominanty Brna dokončena v roce 2010.

Manhattan na dohled Špilberku

Kromě kanceláří mají být v nové dominantě Brna také byty a obchody.

A půjde o vůbec nejvyšší stavbu v Brně a jeden ze šesti nejvyšších mrakodrapů v zemi (čtyři jsou v Praze, jeden v Mostě, pouze dvě stavby mají přes sto metrů).

V jižní části Brna nepůjde o jedinou výškovou stavbu. Do konce příštího roku postaví CTP Invest v areálu Spielberk Office Centre 20podlažní dům. A tento dům doplní ještě 16patrový hotel.

"Blízké sousedství budovy M-paláce (60 metrů) a výstavba v komplexu CTP Spielberk dává vzniknout novému "city" města," uvedla společnost Properity v oznámení úřadům. Výši investice do nové dominanty Brna zatím firma nesdělila.

Developerská společnost CTP Invest do celého Spielberk Office Centre investuje přes čtyři miliardy korun, centrum už nabízí 55 tisíc čtverečních metrů kanceláří.

V lokalitě už stojí také velké hobbymarkety Hornbach a Baumax a staví se tam i justiční palác.

Bude i nádraží?

A do této lokality má být umístěna i jedna z nejsledovanějších staveb v regionu, nové železniční nádraží za miliardy korun.

O přesun nádraží se vedou vášnivé spory, zatím není úplně jasné, zda se nádraží bude stěhovat či ne. Přesun nádraží sice získal územní rozhodnutí, to však odpůrci přesunu napadli u soudu.

Jasné ano nebo ne přesunu nádraží nepadlo ani od vedení města Brna.

"I když by se nádraží nepřestěhovalo, je jižní centrum Brna dostatečně atraktivní lokalitou pro další rozvoj, v současné době asi nejlepší v celém městě," uvedl realitní makléř Petr Janoška.

 

Právě se děje

Další zprávy