Bratislava je před Prahou v pořadí nejbohatších regionů

Ekonomika ČTK Ekonomika, ČTK
13. 3. 2012 16:34
Druhý nejbohatší region v Česku je Středočeský kraj. Ale je o 100 procent chudší než Praha
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Wikimedia Commons

Brusel - Praha už není nejbohatším regionem Evropské unie v zemích bývalého socialistického bloku. V roce 2009 ji podle čerstvých statistik bruselských úředníků předstihla Bratislava.

Praha tak klesla ze šesté na sedmou pozici, Bratislava skončila nakonec pátá. Ta si naopak o čtyři místa proti poslednímu žebříčku polepšila.

Eurostat tvrdí, že hrubý domácí produkt v přepočtu na obyvatele byl v Bratislavě 177 procent unijního průměru, zatímco v Praze to bylo 175 procent.

Zdaleka nejbohatším unijním regionem byl v roce 2009 vnitřní Londýn, v němž hrubý domácí produkt v přepočtu na obyvatele dosahoval 332 procent unijního průměru. V Česku je druhým nejbohatším regionem Středočeský kraj. Ten však už pouze na hodnotě 74 procent unijního průměru. 

Nejchudší regiony na Balkáně a v Polsku

Zatímco 17 unijních regionů mělo v roce 2009 HDP nad 150 procenty unijního průměru, tak u 22 dalších to bylo naopak méně než 50 procent.

Nejchudší regiony statistici hlásí u Bulharska, kde se dva z nich pohybovaly dokonce pod hranicí 30 procent průměru EU. Mezi dvacítkou nejchudších regionů figuruje pět bulharských, šest rumunských, čtyři maďarské a pět polských oblastí a žádný region ze západní či jižní Evropy.

Statistici ve svých porovnáních použili takzvané standardy kupní síly (PPS). To je uměle vytvořená měnová jednotka, která se používá při mezinárodních srovnáních. Její výhodou je, že se v ní do jisté míry vyrovnávají rozdíly, které jinak existují mezi kupní silou národních měn jednotlivých států. Obecně je možné říct, že za jeden PPS by se koupilo stejné množství zboží či služeb ve všech zemích.

 

 

 

Právě se děje

Další zprávy