Bože, chraň euro, modlí se kvůli Česku Kalousek

Ekonomika Ekonomika
2. 12. 2011 11:50
Prezident Václav Klaus je tentokrát k budoucnosti evropské měny o něco méně skeptický
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Do problémů, jejichž dosah si stěží dokážeme představit, by se dostalo Česko, pokud padne euro. Doslova nás, podle vyjádření ministra financí Miroslava Kalouska pro deník Právo, čeká boj o přežití. K možným problémům se vzápětí vyjádřil i prezident Václav Klaus.

Tentokrát není tak pesimistický jako ministr české vlády: "Mně se to zdálo trošku zbytečně nadsazené a nadnesené. Nicméně iluze o tom, že bychom mohli očekávat nějaký klidný budoucí rok a rychlý ekonomický růst, to bychom mohli odepsat," komentoval Kalouskův rozhovor s Právem prezident Václav Klaus. 

Kalousek v Právu řekl, že si pád evropské měny zásadně nepřeje, ale současně tento scénář podle něho není vůbec nereálný.

Měl by totiž osudný dopad na ČR a musela by padnout všechna ideologická tabu - ať už daňová, nebo týkající se sociálního státu.

Příští rok bude "docela hustý" řekl ministr

"Pokládám za mnohem pravděpodobnější než nepravděpodobné, že budeme v příštím roce čelit problémům a výzvám, které jsme si dvacet let neuměli představit. Bude to fakt docela hustý," prohlásil Kalousek při setkání se starosty středočeských obcí v Praze.

Euro by podle ministra financí mělo přežít.

"Nicméně pokud by došlo k systémovému finančnímu kolapsu v zemích eurozóny, tak to bude mít takový fatální hospodářský, rozpočtový i sociální dopad na ČR, že v tu chvíli všechny demokratické strany se musí zmobilizovat ke společnému řešení. A tam musí padnout všechna ideologická tabu, protože pak už to není souboj o ideje, ale boj o holou existenci," dodal.

 

Právě se děje

Další zprávy