Boty z Číny za 44 korun budou ještě levnější, cla končí

Tomáš Fránek
25. 3. 2011 5:10
Rušení cel už tuzemský obuvnický průmysl nesrazí, je už totiž na dně
Foto: Moleda

Brno/Zlín - Miliony párů bot z Číny a Vietnamu, které zaplavují ročně trh v Česku, budou ještě levnější.

Antidumpingová cla na dovoz obuvi z Číny a Vietnamu totiž skončí v Evropské unii na konci března.

Dovoz kožených bot z Číny je nyní zatížen clem 16,5 procenta a na dovoz z Vietnamu se vztahuje desetiprocentní clo. Zrušení cla boty z Asie ještě výrazně zlevní, už dnes jsou přitom ceny těchto bot tak nízké, že jim tuzemští výrobci konkurovat nemohou.

Loni se tak do Česka dovezlo celkem 130 milionů párů, většina z nich, 112 milionů byla z Číny. A cena jednoho páru bot z Číny byla vyčíslena na 44 až 46 korun.

Jak vyrobit levné boty

Pro srovnání, některé složitější boty, které se vyrábí v jediné evropské továrně firmy Baťa ve Zlíně, se nedají vyrobit levněji než za sedm set korun.

Pro firmy v Česku, ještě na začátku devadesátých let jedné z obuvnických velmocí, konec cel už znamená jenom potvrzení současné situace v zemi. Loni se v Česku vyrobilo pouze 4,3 milionu párů obuvi, výroba znovu klesla meziročně o dvě stě tisíc párů. Výroba bot v Česku klesá už od roku 1994.

Cla totiž tuzemským výrobcům, nijak zvlášť nepomohla. Týkala se totiž jenom části bot a navíc kontroly obřích kontejnerů v přístavech nebyly nijak důsledné.

"Celníci při kontrole zásilek z Asie stačili ve velkých evropských přístavech zkontrolovat tři až čtyři procenta dovážené obuvi," uvedla Vlasta Mayerová, tajemnice České obuvnické a kožedělné asociace.

Obuvníci navíc upozorňují nato, že velká část obuvi z Číny, kterou nakupují Evropané se na Starý kontinent dostane nelegálně. "Bohužel, většina čínské obuvi proudí do Česka nelegálně a těchto dovozců se zrušení vůbec nedotkne," uvedl zástupce asociace Petr Kubát.

Přijde konec

"Bude to konec pro výrobce vycházkové obuvi, na které cla dopadly nejvíc. Evropa by neměla ustupovat tlaku, ale chránit práci pro lidi," uvedl Antonio Rossi, který od Česka dováží boty z Itálie.

Evropská unie zavedením cel v roce 2006 vyhověla stížnosti evropských výrobců obuvi na levné dovozy z Číny a Vietnamu. Evropské firmy poukazovaly na vládní subvence asijským výrobcům.

Ministři zemí EU tato cla v roce 2009 prodloužili, přestože řada zemí byla proti a expertní antidumpingový výbor jim to nedoporučil.

Krok pobouřil evropské dovozce, maloobchodní prodejce, spotřebitele, ale i výrobce jako Puma nebo Adidas, kteří mají velkou část produkce právě v Asii.

Čínu vedlo prodloužení cel k podání své první stížnosti na EU u Světové obchodní organizace.

Podle Evropské komise může mít konec cel vliv na evropské producenty obuvi, zejména pak malé a střední podniky, bude Evropská komise celou situaci během jednoho roku monitorovat. Pokud budou zjištěny negativní dopady, Brusel učiní vhodná opatření.


 

Právě se děje

Další zprávy