Botas vyráběl i Pumy, teď má tři roky na přežití

ČTK ČTK
2. 3. 2013 18:10
Obuvnická firma ze Skutče skončila poslední tři roky vždy ve ztrátě přes 10 milionů
Jeden z typů lifestylových bot pod označením Botas 66.
Jeden z typů lifestylových bot pod označením Botas 66. | Foto: Botas

Skuteč (Chrudimsko) - Nové vedení společnosti Botas chce do tří let vyvést podnik ze ztrátového hospodaření. Obuvnická firma ze Skutče loni skončila ve ztrátě zhruba 14 milionů korun, předešlé dva roky byl záporný výsledek zhruba ve stejné výši.

"Určitě se naše ekonomika nezlepší v nejbližších dvou letech, protože opatření nejdou udělat tak rychle. Během tří let by to mělo být v pořádku. Nemáme víc času," řekl ČTK František Nestával, prokurista firmy.

Na konci loňského roku společnost Benal, která vlastní většinu akcií skutečského závodu, převzala vedení firmy. Její jednatel Nestával se stal prokuristou Botasu. Loňský rok hodnotí jako jeden z nejhorších.

"Nehlídaly se tady náklady, obuv se začala nešťastně prodražovat. Museli jsme vyměnit vedení. Dopadlo to tak, jak jsme nikdy nechtěli," řekl Nestával.

Ve Skutči dělali i Pumy

Obuvnická firma se zaměřuje především na sportovní obuv, vyrábí brusle, boty na běžecké lyžování a obuv pro letní a halové sporty. Asi pět procent produkce tvoří lifestylové boty pod označením Botas 66.

Ještě před rokem 1989 i v 90. letech se ve Skutči vyráběly stovky tisíc až miliony párů obuvi. Loni firma celkem vyrobila zhruba 50 tisíců párů bot, z toho botasek bylo osm tisíc.

"Bohužel v zahraničí nám vypadli významní klienti. Změnilo se chování lidí v zahraničí i u nás. Krasobruslení a hokej mezi mladými lidmi tolik nefrčí," řekl Nestával.

Zhruba polovina vyrobené obuvi jde na export. Botas v minulosti významnou část produkce vyvážel do zemí bývalého východního bloku. Jenže například v Rusku se změnily celní a obchodní podmínky, prodražila se doprava a tamní vláda podporuje především místní výrobce.

"Botas není ani jinde v zahraničí tak silná značka, aby mohla konkurovat jménem. Nejsme tak levní, jako jsme byli. V západních zemích konečný spotřebitel neví, že jsme dodávali boty pod různými značkami, jako je Salomon nebo Puma," řekl Nestával.

Jenže smluvní partneři postupně našli dodavatele dál na východě. Nestával doufá v to, že se letos podaří výrobu stabilizovat a na nákladech se ušetří čtyři miliony korun. Významnou zakázku podnik například získal pro obchodní řetězec v Moskvě a o dalších projektech jedná.

Bota-Skuteč

Značku Botas se mimo jiné podniku daří propagovat také prostřednictvím sportovců. Podnik je oficiálním partnerem reprezentačních družstev České republiky v běhu na lyžích a dodával boty českým a slovenským nohejbalistům na loňské mistrovství.

"Snažíme se podporovat segmenty, kde vidíme reálnou šanci. V hokeji a krasobruslení ji nemáme. Dostat se do hokejové extraligy je kvůli vysokým nákladům téměř nemožné," uvedl Nestával.

Závod ve Skutči existuje od roku 1949 a do roku 2001 se jmenoval Botana. V roce 1963 firma začala vyrábět obuv pod značkou Botas, což znamená Bota-Skuteč nebo také Bota-Sportovní. Ještě v roce 1991 podnik zaměstnával 2400 lidí, o deset let později měl o polovinu méně pracovníků. Teď pracuje ve firmě 80 lidí.

 

Právě se děje

Další zprávy