Bookmakerům Fortuny se daří. Sázkaře porážejí častěji

Ekonomika ČTK Ekonomika, ČTK
29. 8. 2012 9:14
Lidé letos prosázeli ve Fortuně o desetinu více peněz, než vloni
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Aktuálně.cz

Praha  - Sázkové společnosti Fortuna sice v letošním pololetí, oproti stejnému období loňského roku, klesl čistý zisk o třetinu na 5,6 milionu eur (asi 138 milionů Kč), výnosy naopak stouply o zhruba 15 procent na 48 milionů eur.

Kladný vliv na hospodaření mělo, podle zprávy firmy, sázení prostřednictvím internetu a konání fotbalového mistrovství Evropy v Polsku a na Ukrajině.

Největší sázková společnost ve střední Evropě přijala v prvním pololetí sázky za 229,1 milionu eur, což bylo o 9,6 procenta víc než loni. Hrubé výhry Fortuně vzrostly o 15,2 procenta na 55,1 milionu eur. Znamená to tedy, že letos zatím bookmakeři porážejí sázkaře častěji než v minulém roce.

"Udržujeme dvouciferný růst výše hrubých výher, stejně jako významný růst obratu. Za dobrými výsledky na všech našich trzích stálo především sázení přes internet, zejména během fotbalového EURA 2012, kdy jsme zaznamenali nárůst tržeb o 25 procent ve srovnání s turnajem EURO 2008 a dosáhli velmi solidní marže 20 procent," uvedl předseda představenstva společnosti Fortuna Entertainment Group Wilf Walsh.

Nejvíce lidé prosází v Česku

Největší růst Fortuna zaznamenala v Česku a Polsku. Na polském trhu jej podpořilo mimo jiné lednové spuštění regulovaného internetového sázení a akvizice 80 nových sázkových kanceláří, většiny ve vlastnictví společnosti Tipsport PL. Naproti tomu objem přijatých sázek poklesl na Slovensku.

Nejvíce přijatých sázek má Fortuna nadále v Česku, které se na celkové hodnotě podílí víc než polovinou. V odvětví loterijních her, kam společnost v tuzemsku vstoupila loni po potížích konkurenční Sazky, sázky dosáhly 10 milionů eur. Z toho připadlo 2,5 milionu na prodané stírací losy a 7,5 milionu eur na prodej tiketů číselných loterií.

Provozní zisk skupině Fortuna klesl v prvním pololetí o zhruba pětinu na 8,4 milionu eur. Ukazatel EBITDA, tedy zisk před započtením úroků, daní a odpisů, se snížil o 14,7 procenta na 10,1 milionu eur.

Fortuna Entertainment Group vznikla v roce 2009 a stala se největším středoevropským provozovatelem kurzových sázek. Vedle Česka působí i na slovenském, polském a maďarském trhu.

 

Právě se děje

Další zprávy