Boj s daňovými úniky: Státy usnadní výměnu informací

ČTK ČTK
27. 3. 2013 13:57
Sněmovna schválila návrh zákona o mezinárodní spolupráci při správě daní
ilustrační foto
ilustrační foto | Foto: Reuters

Praha - Sněmovna schválila návrh zákona o mezinárodní spolupráci při správě daní, který má usnadnit výměnu daňových informací mezi finančními správami různých zemí. Má pomoci předcházet daňovým únikům.

Zákon například umožní finančním úřadům, aby si vyměňovaly daňové informace, pokud dospějí k závěru, že se někdo v jiné zemi pokusil o daňový únik. Normu nyní dostane k projednání Senát.

Ministr financí Miroslav Kalousek již dříve řekl, že cílem zákona je minimalizovat daňové úniky, které vznikají při přeshraničních obchodech a finančních transakcích.

Návrh vychází z evropské směrnice, kterou musela ČR převzít do českého práva do konce loňského roku. Výměna informací bude možná na požádání, z vlastního podnětu finančního úřadu a některé údaje se budou poskytovat automaticky. Automaticky se budou poskytovat informace do cizích zemí o lidech, kteří v nich podle jejich zákonů zdaňují své příjmy a majetky.

Český úřad bude moci také poskytovat sám z vlastní iniciativy informace zahraničním úřadům, pokud například dospěje k závěru, že by daňový poplatník mohl v jiné zemi zkrátit svoje daně. Úředníci budou moci z vlastního podnětu informovat své protějšky i v případě, že podle jejich soudu mezi sebou spřízněné firmy přesouvají zisk, aby snížily daňovou povinnost.

Směrnice se vztahuje v zásadě na veškeré daně s výjimkou daně z přidané hodnoty, spotřebních daní a cel, pro které platí jiné právní předpisy EU o správní spolupráci mezi členskými státy. Ústředním kontaktním orgánem pro zahraniční finanční úřady bude Generální finanční ředitelství.

 

Právě se děje

Další zprávy