Boj o zlatou slepici vrcholí. Sportovci prodají Sazku

Zdeněk John
22. 2. 2011 15:18
Otázky a odpovědi kolem nejnovějšího vývoje kolem loterijní společnosti Sazka
Foto: Jan Langer

* Menšinoví akcionáři se spojili a chtějí prodat Sazku Karlu Komárkovi za 2,8 mld * Většinoví akcionář (ČSTV) připravuje změnu stanov, aby do Sazky mohla vstoupit Penta s eInvestem * Rozhodne valná hromada, nebo insolvenční soud

Praha - Den před loňskými Vánocemi poslal šéf Penty Marek Dospiva akcionářům Sazky dárek. V důvěrném dopise otevřeně popsal, jakými manažerskými chybami stáhl generální ředitel Aleš Hušák loterijní firmu ke dnu.

Po dvou měsících to mezi Dospivou a Hušákem funguje jako v některých dlouholetých manželstvích. Žádná velká láska, žádná jistota, že vám druhý nezahýbá s jiným - ale jinak vztah zatím drží.

Penta je dík tomu nejblíže k cíli, který si dali všichni zájemci o ovládnutí finančně sužované Sazky, a Aleš Hušák zase blízko konce svého panování nad Sazkou.

Penta ve spojenectví se společností eInvest už poslala první peníze k záchraně Sazky. Půjčku ve výši čtyři miliony eur spolkl doplatek lednové splátky jistiny dluhopisů.

S pomocí Martina Ulčáka (eInvest), který byl ve vztahu Sazka - Penta velmi úspěšným dohazovačem, získal Marek Dospiva náskok před ostatními.

Ale ani ten nezaručuje, že nakonec bude Sazka patřit Pentě. Kohoutů, kteří chtějí získat zlatou slepici nesoucí půldruhé miliardy ročního zisku, je stále dost.

Otázka č. 1 - kdo získá Sazku

Penta nyní s eInvestem dotlačila hlavního akcionáře Sazky, ČSTV, k něčemu, čemu se dlouho bránil. K valné hromadě, na které by ze stanov firmy zmizelo pár odstavců a naopak některé přibyly.

Dopady by byly obrovské, jak ukazuje návrh, jehož text má Aktuálně.cz k dispozici. Firma Gladiolus, za níž stojí Penta a eInvest, by získala 54 procent Sazky. Aleš Hušák by přestal šéfovat Sazku. A měnila by se pravidla, za jakých odcházejí ze Sazky peníze na sport.

Za prodej nadpoloviční většiny Sazky by její současní majitelé dostali 1,7 miliardy korun, ale Penta a eInvest by musely sáhnout hlouběji do kapsy, protože jsou tu ještě další dluhy, které skoupili další zájemci o Sazku.

Jedním z nich je Karel Komárek, podnikatel v ropě, plynu i dalších oborech. Nabízí 2,8 miliardy korun za 67 procent akcií firmy. Je to už druhá nabídka jeho KKCG, první stáhl poté, co na ni počátkem února vůbec nedostal odpověď. Menšinoví akcionáři Sazky, kteří dohromady vlastní třetinu firmy, právě jeho nabídku v úterý označili za nejvýhodnější.

Pak je tu Radovan Vítek. V porovnání s Komárkovou nabídkou zní to, co v pátek uveřejnil, jako marný pokus. Proč by měli majitelé Sazky prodat celou firmu za pouhou miliardu, kterou jim pátý nejbohatší Čech slibuje, když mohou mít od Komárka za dvě třetiny skoro třikrát víc?

Jenže je tu podstatný rozdíl.

Vítek drží více dluhů Sazky, až za tři miliardy korun, jak uvedl v rozhovoru pro Aktuálně.cz.  Rozdíl mezi jeho a Komárkovou nabídkou se už proto nezdá tak obrovský. Majitel Sazky se s věřiteli bude muset vyrovnávat, ať už jím bude kdokoli - skuteční noví majitelé, původní sportovní svazy, nebo soudem dosazený insolvenční správce.

Otázka č. 2 - proč chtějí Sazku

Nejcennější na Sazce je její  nejznámější a nejstarší loterie - sportka. V tom má Radovan Vítek pravdu. Vědí to i Penta, Komárek i Synot, další ze zájemců. Tito tři by chtěli loterijní firmu získat proto, aby buď konečně pronikli, nebo významně umocnili své podnikání v hazardu, v němž se ročně v tuzemsku protočí zhruba 130 miliard.

Jediný Vítek otevřeně říká, že se Sazkou nemá dlouhodobé plány. Prostě chce na tom, že skoupil její dluhy, případně ji získá celou, jen vydělat.

Sportka je něco, s čím stojí a padají finanční výsledky Sazky. Skoro každý v této zemi ví, co tato značka znamená. Sazka o ní také kvůli svým tržbám pečuje se starostlivostí opičí matky. V jiné, mladší loterii Sazky, která se jmenuje Euromiliony, se hraje o pohádkových více než 130 milionů už pár pátků. Přesto nový mluvčí Sazky upozornil předminulý týden, že se hraje o více než 100 milionů v superjackpotu tradiční sportky. Právě odtud získává Sazky nejvíc a jakmile se hraje o takovou sumu, tržby prudce stoupají.

Otázka č. 3 - co dělají majitelé Sazky

Majitelů Sazky je hodně. To je možná jeden z velkých problémů této firmy, zejména v situaci, kdy se musí rychle rozhodnout, jaký záchranný plán zvolí.

Menšinoví akcionáři - Český olympijský výbor, Orel a Sdružení sportovních svazů - se už dříve spojili a žádají dvě zásadní věci: odvolání Aleše Hušáka a změnu stanov Sazky, podle kterých by loterijní firma mohla posoudit úplně všechny nabídky na převzetí - tedy nejen ty, které znamenají zachování současné akcionářské struktury. Nejnovější postoj zní: prodejme Sazku Karlu Komárkovi.

Dramatickou změnu ve vývoji kolem Sazky přináší až změna postoje ČSTV, kterému patří 67 procent firmy. Šéf ČSTV Pavel Kořan dosud držel s Alešem Hušákem, nyní ale největší akcionář připravuje valnou hromadu, která umožní pustit do Sazky nového investora (Gladiolus Penty a eInvestu) a naopak vypustit z jejího čela Aleše Hušáka.

Otázka č. 4 - co bude s Alešem Hušákem

U Aleše Hušáka nikdy nevíte, jakou zbraň v dalším kole vytáhne. Podle toho, co vyplývá z návrhu nových stanov Sazky, je jeho éra u konce. Do stanov totiž chce už i největší akcionář prosadit větu, která znemožňuje, aby dál šéfoval loterijní firmě.

V kapitole IV je článek 29 a v něm se nově objeví klíčové konstatování, označené jako odstavec 5. „Generálním ředitelem nemůže být současný nebo bývalý člen představenstva společnosti." Tedy jasně řečeno: nemůže jím být Aleš Hušák.
Zůstane po něm velká krásná hala, velký krásný vůz (Bentley, které slíbil prodat) a velké, už nikoliv pěkné dluhy.

Otázka č. 5 - co udělá insolvenční soud

Insolvenční řízení běží od 17. ledna a i když u tak velkých firem bývají záležitostí i měsíců, je to zatím pěkný kvapík. Soud už určil jméno předběžného správce. Jím je pražský advokát Cupka, který byl například u likvidace zkrachovalé státní loterie Česká lotynka.

Vítek a Komárek chtěli také, aby soud omezil Hušákovi nakládání s majetkem a další kroky, ale v tom zatím neuspěli. Soudce však Cupku poslal do Sazky, aby dohlédl, zda všechny údaje, které kolem svého majetku a účetnictví uvádí, opravdu sedí.
To, že soud poslal předběžného správce, nemusí nutně znamenat, že pošle Sazku do úpadku. Podle údajů ČT by ale v takovém případě se insolvenčním správcem stal právě Cupka.

Kromě valné hromady Sazky bude rozhodně Městský soud v Praze druhým klíčovým místem, kde se rozhodne, kdo Sazku - a hlavně za jakou cenu - získá.

Bude totiž záležet na tom, zda Sazku pošle do úpadku, nebo - o což stojí většina zájemců o firmu - nařídí restrukturalizaci. A to je rozhodující moment: kdo ji bude řídit - zda Sazka (s Pentou a eInvestem), či věřitelé (Vítek s Komárkem).

 

Právě se děje

Další zprávy