Boj o uhlí pro elektrárny sílí. ČEZ ho prý nepotřebuje

Ekonomika Ekonomika
2. 10. 2012 14:18
Výpadek elektřiny z uhelných zdrojů dokáže údajně ČEZ kompenzovat
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - I když se ČEZ nedohodne o dodávkách uhlí se společností Czech Coal Pavla Tykače pro příští rok, dokáže vyrobit dostatečné množství elektrické energie. Pro server Patria.cz to uvedl obchodní ředitel ČEZ Alan Svoboda.

"Buďto najedeme přijatelné řešení našeho problému, nebo od ledna vstoupíme do defenzivní pozice," řekl dnes Alan Svoboda s tím, že by šlo o omezení produkce elektřiny v provozech s nízkou marží (jako jsou uhelné elektrárny) a navýšení vlastní těžby uhlí.

Případný výpadek produkce na straně uhelných zdrojů by byl částečně kompenzován zvýšením produkce v jaderných elektrárnách a u obnovitelných zdrojů.

ČEZ vede již několik let spor se společností Czech Coal ohledně nového kontraktu na uhlí pro elektrárnu Počerady, přičemž platnost stávající smlouvy končí s koncem letošního roku.

Navíc si Czech Coal začal stěžovat u Evropské komise na údajné monopolistické chování ČEZu.

ČEZ bude každopádně potřebovat méně uhlí

ČEZ naopak zveřejnil svůj záměr prodat velkou část svých uhelných elektráren. Tím chce takzvaně zabít dvě mouchy jednou ranou. Může tím vyřešit šetření Evropské komise probíhající od roku 2009 kvůli podezření z omezování konkurence.

Kromě Chvaletic a Počerad k prodeji nabízí také Tisovou spolu s Mělníkem 3 a Dětmarovicemi. ČEZ již dříve uvedl, že o prodeji elektráren Počerady a Chvaletice jedná právě se společností Czech Coal a Energetickým a průmyslovým holdingem.

Na trhu se také opakovaně spekulovalo o zájmu NWR (86,4 CZK, -1,80%) o koupi elektrárny Dětmarovice, které dodává černé uhlí. Mluvčí NWR nicméně zprávu odmítl komentovat.

Svoboda Patrii potvrdil, že firma již dostala nabídky zájemců o odkup elektráren Počerady a Chvaletice, nabídky na Dětmarovice prý čeká „brzy". 

Czech Coal vede také spor s EPH o cenu uhlí v příštím roce, které má dodávat  pro elektrárnu Opatovice.

 

Právě se děje

Další zprávy