Boj o turisty Česko prohrává, Rakousko boduje víc

Veronika Skálová Veronika Skálová
20. 9. 2010 10:41
Česko trpí stále stejnými nešvary, upozorňují podnikatelé v cestovním ruchu.
Francie je světovou jedničkou v počtu zahraničních turistů, které každý rok přiláká.
Francie je světovou jedničkou v počtu zahraničních turistů, které každý rok přiláká. | Foto: Reuters

Praha - Česká republika sice má turistům co nabídnout, ale mezi nejpopulárnější světové destinace rozhodně nepatří. V žebříčku nejnavštěvovanějších zemí, sestavovaném Světovou turistickou organizací (UNWTO) se nepropracovala ani do první třicítky.

Nechuť cestovat, kterou způsobil krizový rok 2009, navíc přivedla do Česka podle turistické organizace o 8,5 procenta méně turistů než rok předchozí. Zahraničních turistů v loňském roce ubylo obecně, ve srovnání s předcházejícím rokem 4,2 procenta tedy 880 milionů.

Návštěvníci z jiných zemí ubývali i těm, kdo se trvale drží na špici žebříčku. Například tradiční jednička, Francie, přivítala loni o 6,3 procenta méně turistů, druhé Spojené státy o 5,7 procenta méně a třetí Španělsko pocítilo jejich úbytek o 8,7 procenta.

Turistům v Česku vadí taxikáři a směnárníci

Asociace českých cestovních kanceláří, která na čerstvá data upozornila, ale dává Česku za příklad Rakousko. Tomu patří za loňský rok jedenáctá příčka mezi nejnavštěvovanějšími destinacemi a navštívilo jej pouze o 2,6 procenta méně zahraničních turistů než o rok dřív.

"Hlavní dva důvody jsou jasné: trvalé neřešení notorický známých a všude v zahraničních průvodcích zmiňovaných nešvarů, jako jsou kapsáři, taxikáři, směnárny, chování ve službách a podobně. Dalším důvodem je chybějící turisticky atraktivní infrastruktura v českých regionech, které tak zahraniční turisty vůbec nelákají. Proto dokonce 63% všech zahraničních turistů k nám přijelo vloni pouze do Prahy," upozornil viceprezident a mluvčí Asociace Tomio Okamura.

Ceny v hotelech jsou velmi nízké

Podle údajů Českého statistického úřadu se letos zahraniční turisté do Česka znovu vrací, ve druhém čtvrtletí jich přijelo o 4,4 procenta víc ve srovnání s druhým kvartálem loňského roku.

Podle Okamury to však není uspokojivý výsledek. "Je to sice na první pohled dobré, avšak hlavní zásluhu na tom mají hoteliéři, kteří nasadili velmi nízké ceny, abychom vůbec byli schopni turisty přilákat, takže tržby letos nestoupají," vysvětlil Okamura.


 

Právě se děje

Další zprávy