Boj o sedadla v levných letadlech končí, hlásí easyJet

Petr Kučera Petr Kučera
5. 9. 2012 20:50
Druhé největší nízkonákladové aerolinky v Evropě zavádí automatickou rezervaci
Foto: easyJet

Praha - Lidé cestující s druhými největšími nízkonákladovými aerolinkami v Evropě už nebudou muset rychle po nástupu do letadla "bojovat" o co nejlepší sedadlo.

Společnost easyJet totiž končí s dosavadní praxí, kdy nevydávala palubní místenky, takže se cestující mohli posadit na jakékoliv volné místo, případně si mohli zaplatit přednostní nástup.

Čtvrtý největší dopravce na pražském ruzyňském letišti od listopadu zavede rezervaci konkrétních sedadel v celé své síti.

Nový systém testoval easyJet od dubna, přivedl jej k němu průzkum mezi cestujícími. Ten ukázal, že stávající systém nástupu do letadla může být pro zákazníky zdrojem stresu a v některých případech je může úplně odradit od létání s easyJet.

Nejžádanější je 6A

"Nejčastěji si cestující vybírali sedadla buď v přední části, pokud se chtěli co nejrychleji dostat v cílové destinaci z letadla, nebo sedadla v řadě u východu, kde měli více prostoru pro nohy," shrnuje zkušenosti z testování mezi více než 800 tisíci cestujícími Carolyn McCall, generální ředitelka easyJet.

Na kratších letech bylo nejžádanější sedadlo 6A, zatímco na delších letech to bylo sedadlo 1A. Nejméně oblíbeným sedadlem kratších letů bylo 16B, na delších letech to bylo 19B. Cestující upřednostňovali sedadla na levé straně, tedy sedadla A, B a C, kterých se prodalo více než sedadel D, E a F.

Základní rezervace je zdarma

Cestujícím, kteří nechtějí platit za výběr sedadla, přidělí easyJet sedadlo zdarma. Pokud bude v rámci jedné rezervace společně cestovat více osob, budou usazeny vedle sebe, kdekoliv to bude možné.

Pokud bude mít někdo zájem o konkrétní sedadlo, bude si jej moci vybrat za poplatek. Nejvíce - zhruba 370 korun - si připlatí zájemce o největší prostor pro nohy (přední řada a řady u východu). Za přední sedala (řady 2-5 v A319 nebo 2-6 v A320) činí poplatek přibližně 250 korun, za kterékoliv jiné sedalo pak zhruba 90 korun.

Držitelé karet easyJet plus! a zákazníci se službou Flexi Fare si budou moci vybrat prémiová místa zdarma a i nadále nastupovat do letadla jako první.

---------------------------------------------------------------------------------------------------

Letecká doprava - jak často ji využíváte?

 

Právě se děje

Další zprávy