Boj firem srazil cenu dálnice D3 na polovinu

ČTK ČTK
30. 5. 2013 12:22
Nejnižší nabídky na stavbu nových úseků D3 podala Skanska
Foto: Aktuálně.cz

Praha - Nejnižší nabídku na stavbu nových částí dálnice D3 spojující Prahu s Rakouskem podala stavební společnost Skanska.

Za stavbu úseku mezi Veselím nad Lužnicí a Bošilcem nabídla cenu bezmála 600 milionů korun, což odpovídá 43 procentům ceny projektu, kterou předpokládal zadavatel - Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD). Obdobnou částku požaduje i za úsek Borek - Úsilné u Českých Budějovic. Cena v tomto případě odpovídá 46 procentům kalkulace. Vyplývá to z materiálu Ředitelství silnic a dálnic, který má ČTK k dispozici.

Skanska v cenové válce v obou případech zvítězila nad sdružením společností Eurovia CS a Strabag. Velký rozdíl v cenách mezi nejlevnější a druhou nejlacinější nabídkou je v případě stavby Borek - Úsilné, kde Skanska nabídla cenu o téměř 120 milionů nižší. Celkem se o zakázku ucházelo devět stavebních firem nebo sdružení. Kromě výše uvedených šlo například o společnosti Hochtief, Alpine Bau nebo Metrostav. 

Nejnižší nabídka ještě nemusí znamenat automatické vítězství v soutěži. Hodnotící komise ještě o vítězi soutěže nerozhodla, uvedla mluvčí Ředitelství silnic a dálnic Martina Vápeníková. Ve hře tak jsou stále i ostatní soutěžící. Komise musí například prověřit i možnost, že by nabídka stavební společnosti byla podnákladová. 

V rámci stavby 5,62 kilometru dlouhého úseku mezi Veselím a Bošilcem je potřeba postavit mimoúrovňovou křižovatku, tři nové dálniční mosty a dva nadjezdy. Další dva nynější nadjezdy musí vítěz tendru rekonstruovat. Úsek Borek - Úsilné je dlouhý 3,16 kilometru a kromě mimoúrovňové křižovatky obsahuje stavbu osmi dalších mostních konstrukcí.


 

Právě se děje

Další zprávy