Bohemia Sekt prodala o čtvrtinu více vína

Veronika Skálová ČTK Veronika Skálová, ČTK
25. 5. 2011 10:20
Největší český výrobce plánuje letos ovládnout tři čtvrtiny trhu se sektem
Bohemia Sekt chce na českém trhu s šumivými víny získat 75 procent.
Bohemia Sekt chce na českém trhu s šumivými víny získat 75 procent. | Foto: Ahold Slovakia

Starý Plzenec - Češi stále více holdují sektům, vínům i lihovinám, které nesou značku největšího českého výrobce, skupiny Bohemia Sekt. Skupina podle ČTK informovala o tom, že v prvním čtvrtletí letošního roku se zvýšil prodej jejích výrobků o čtvrtinu, tedy o osm procent více než původně plánovala.

Generální ředitel skupiny Josef Vozdecký upozornil, že první čtvrtletí přitom bývalo vždy nejslabší, mimo jiné i kvůli nižší spotřebě sektu, který je stále spíš sezónním zbožím.

V letošním roce chce Bohemia Sekt zvýšit svůj podíl na trhu u šumivých vín na 75 z loňských 70 procent a posílit i vývoz.

Ve srovnání s plánem na první čtvrtletí se nejvíce zvýšil prodej klidných tedy nešumivých vín. Do skupiny patří například vinařství Habánské sklepy, Víno Mikulov, Chateau Bzenc nebo Vinařství Pavlov.

Skupina už nyní uvádí na trh růžové víno z Habánských sklepů. "Lidé lehčím růžovým vínům přišli v posledních letech hodně na chuť, výrobci ho propagují a to také s penězi Vinařského fondu. Roste počet lidí, kteří na zahradách grilují, k čemuž je vynikající," dodal Vozdecký.

Firma vyrábí růžová vína také ve Víně Mikulov a Chateau Bzenec. Nově nabídne od léta italský šumivý nápoj Spriz od sesterské společnosti. "Jde o osvěžující letní koktejl" uvedl ředitel.

Bohemia Sekt vyrábí naopak stále méně nejlevnějších stolních vín. Loni tvořily necelých pět procent produkce. "Dokud je bude zákazník brát, do té doby je budeme vyrábět. Nejsou pro nás nijak zajímavým výdělkem, protože v Česku je produkce stolních vín neekonomická," uvedl ředitel.

Nákup dalších společností prozatím skupina nechystá. "Není nic aktuálně vhodného, co by nás významně posílilo. Musíme růst vlastními či koncernovými značkami," dodal Vozdecký.

 

Právě se děje

Další zprávy