Boeing čeká největší prodej, Emirates kupují 50 letadel

Tereza Holanová Tereza Holanová
14. 11. 2011 16:46
Aerolinky ze Spojených arabských emirátů si objednaly Boeingy za 18 miliard dolarů
Letadlo na lince z Dubaje dosedlo v Praze Ruzyni.
Letadlo na lince z Dubaje dosedlo v Praze Ruzyni. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Společnost Boeing uskuteční historicky největší prodej ve své historii. Objednávku na 50 letounů mu zaslal letecký dopravce Emirates Airlines. Skupina o tom v pondělí informovala v tiskové zprávě.

Za letouny typu 777-300 ER se společnost ze Spojených arabských emirátů chystá zaplatit zhruba 18 miliard amerických dolarů (339 miliard korun).

Dohodu o prodeji zástupci obou stran podepsali v neděli - v rámci mezinárodní výstavy Dubai Air Show.

Kromě toho aerolinky zadaly opce na dalších 20 letadel tohoto typu za 8 miliard USD (150,76 miliardy Kč). To znamená, že Emirates v budoucnu mohou nebo nemusí nákup uskutečnit.

Důležité je, že společnost již stanovila cenu těchto letounů a nyní záleží, zda to pro ni bude později výhodné, tedy zda oněch 8 miliard dolarů bude méně než tržní cena.

Nový Boeing bude létat i do Prahy

Jak generální ředitel Emirates Airline a Emirates Group uvedl, Emirates se drží své strategie "rozšířit vzdálené destinace a nadále vynikat jako přední světový přepravce, který propojuje svět s Dubají a dále."

"Objednávka letounů nám dává možnost nahradit některé ze starších letadel, což nám umožňuje udržet naši vedoucí úlohu v palivové efektivitě, stejně jako poskytovat našim zákazníkům neustále špičkové služby," vysvětluje Tim Clark, prezident Emirates.

Podle tiskové zprávy Emirates se Boeing 777-300 od nového roku objeví i na trase z Prahy do Dubaje. Zde zatím létá Airbus A330-200, který má o třetinu sedadel méně než letoun, který jej nahradí.

Společnost dokupuje také Airbusy

Emirates provozují nejvíce Boeingů 777 na světě - v současné době jich mají 95. Dohromady aerolinky vlastní 162 letadel, která létají do 115 destinací v 67 zemích.

Kromě plánovaného nákupu Boeingů si dopravce již dříve objednal 73 letounů Airbus A380, 70 letounů Airbus A350, dalších čtyřicet Boeingů 777-300 ER a šest nákladních letadel.

Souhrnná hodnota všech těchto objednávek činí podle zástupců společnosti více než 92 miliard dolarů.

 

Právě se děje

Další zprávy