Blíží se zbraň proti korupci, konec tajných akciovek

Petr Kučera Petr Kučera, pek
4. 1. 2010 15:44
Stát zadává zakázky firmám s neznámým majitelem. Brzy to má skončit

Praha - Čipová karta Opencard, Centrální evidence exekucí nebo rekonstrukce železničních tratí firmou Viamont. To je jen výběr z kontroverzních veřejných zakázek, nad nimiž - navzdory jejich názvu - veřejnost prakticky nemá kontrolu. Vyhrály v nich totiž firmy s anonymními majiteli.

Možnost, aby se skuteční vlastníci schovali za takzvané akcie na majitele, by ale měla brzy skončit. Jejich zákaz totiž podporují přinejmenším poslanci ČSSD, lidovců a Strana zelených, vlastní řešení chystá i vláda Jana Fischera.

Právě kvůli přípravě vlastních protikorupčních opatření dnes vláda zaujala k lidoveckému poslaneckému návrhu jen neutrální stanovisko. Nehledě na její vyjádření však budou mít rozhodující slovo poslanci.

Lidovci navrhují, aby se dosavadní listinné akcie na majitele musely zapsat na konkrétního vlastníka. Na změnu by společnosti dostaly až dva roky. Akcie, které by majitel přes dodatečnou výzvu nepředložil k výměně, by představenstvo muselo prohlásit za neplatné.

Český obchodní zákoník umožňuje dva druhy listinných akcií - na jméno a na majitele. S prvními nebývá problém - jejich majitelé jsou evidováni jak samotnou společností, tak burzami.

Oproti tomu listinné akcie na majitele obíhají jako bankovky - patří tomu, kdo je zrovna drží či předloží. V obchodním rejstříku lze sice nalézt jména členů statutárních orgánů (představenstva a dozorčí rady), skutečného majitele ale vypátrat nelze. U veřejných zakázek pak například nejde prokázat, zda politik či úředník nehlasoval pro firmu, v níž má sám podíl nebo jiné blízké kontakty.

Země Evropské unie už většinou listinné akcie na majitele zakázaly, protože umožňují skrývat korupci, střet zájmů a praní špinavých peněz. Jejich zrušení v Česku doporučují i nevládní organizace jako například Transparency International.

Od letošního ledna začíná fungovat jiná dlouho očekávaná novinka - registr právnických osob se zákazem plnění veřejných zakázek. Na takzvanou černou listinu se na tři roky mohou dostat firmy, které předložily nepravdivé podklady a uvedly nepravdivé informace.

 

Právě se děje

Další zprávy