Blíží se stěhování národů, Poláci a Češi střídají Turky

Tomáš Fránek
18. 4. 2011 18:35
Kvůli otevření německého pracovního trhu se přestěhuje 100 tisíc lidí
Foto: Monika Horáková

Praha -  Pro německou ekonomiku se chystá výživný doping, kterému se ale země dlouho bránila.

Otevření německého trhu pro pracovníky ze střední a východní Evropy totiž podle analýzy Evropské unie povede k další prosperitě a ekonomickému růstu země. Do Německa přitom zamíří podle EU na 100 tisíc pracovníků, polovina z nich budou Poláci, zbytek pak Češi, Slováci, Slovinci a lidé z Lotyšska, Litvy a Estonska.

Příchod nových pracovníků německá ekonomika nutně potřebuje. Zemi chybí kvalifikovaní pracovníci, navíc se německá ekonomika musí vyrovnat s dalším vážným problémem. Tisíce Němců s tureckým původem totiž odchází do země svých předků.

Kdo vlastně přijde?

"Už nechtějí být konfrontováni s rasismem a diskriminací," uvedl Ediz Bokli, který vede pracovní agenturu. Potvrdil, že místa v Turecku hledají lékaři, inženýři a obchodníci, kteří vyrostli a vystudovali v Německu.

Němečtí ekonomové přitom upozorňují, že si země nemůže exodus odborníků dovolit. Německu může chybět za patnáct let až pět milionů kvalifikovaných pracovních sil. "Už nyní nemáme na 400 tisíc inženýrů, mistrů a kvalifikovaných dělníků," uvedl Heinrich Driftmann z Německé komory průmyslu a obchodu.

Podle Evropské komise proto může otevření pracovního trhu ekonomice pomoci. "Příliv pracovníků ze střední a východní Evropy pomůže řešit problémy v klíčových odvětvích hospodářství," uvedl eurokomisař pro zaměstnanost a sociální věci László Andor.

Zkušenosti z Velké Británie a Irska podle Andora ukazují, že příchod nových lidí na pracovní trh vede k větší prosperitě.

Prosperita nebo nezaměstnanost

Na druhou stranu ale může mít odchod 100 tisíc lidí i nepříznivý vliv na země, odkud pracovníci odejdou. "A to hlavně v některých oblastech jako je zdravotnictví. Ale pokud se lidé, kteří pracují v cizině, po několika letech vrátí zpět, bude to mít užitek pro obě strany," uvedl Andor.

Ne všechny předpovědi vývoje pracovního trhu po ukončení omezení jsou ale optimistické. Institut pro trh práce, zaměstnanost a výzkum Spolkové agentury práce v Norimberku uvedl, že do země přijde do roku 2020 600 až 900 tisíc nových přistěhovalců.

V krátkodobém výhledu bude příchod nových pracovníků znamenat i pokles mezd, dlouhodobě mzdy příliš neporostou. A z mnoha přistěhovalců by se mohli stát podle expertů institutu nezaměstnaní.

Čeští politici přitom nepředpokládají, že by do Německa odešly tisíce lidí.

"Nepočítáme s odchodem většího množství lidí. Od roku 2004 se postupně otevíraly pracovní trhy všech evropských zemí a migrační potenciál Česku byl v tomto směru do značné míry vyčerpán. Naprostá většina lidí, kteří chtěli v Německu pracovat, tam již pracuje," řekl ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek.

 

 

Právě se děje

Další zprávy