Blíží se konec krize? Lidé opět začínají létat

hp
30. 12. 2009 14:25
Výrazné oživení ale odborníci v dohlednu neočekávají
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Reuters

Curych - Nejnovější výsledky letecké přepravy ukazují, že lidé začínají opět častěji využívat leteckou dopravu. Mezinárodní sdružení pro leteckou dopravu (IATA) dnes zveřejnilo výsledky za listopad, které potvrdily, že světová ekonomika se pomalu vrací na úroveň před hospodářskou krizí.

Zatímco osobní letecká přeprava se v listopadu zvedla o 2,1 procenta, nákladní se dokonce zvýšila o 9,5 procenta. Odborníci z IATA ovšem optimistické výhledy leteckých společností mírní. Předpokládají totiž, že příjmy z letecké přepravy se v dohledné době nijak výrazně nezvýší.

"Poptávka se nadále zlepšuje, stále nám ale hodně letadel zůstává na zemi. V dalších měsících nemůžeme předpovídat žádné výrazné zlepšení výnosů," míní ve zveřejněné zprávě generální ředitel IATA Giovanni Bisignani.

Výrazné oživení ale v blízké budoucnosti odborníci zatím neočekávají. 

Celkovou letošní ztrátu v letecké přepravě sdružení odhaduje na 11 miliard dolarů. V následujícím roce by se měla podle výhledu ztráta odvětví snížit na 5,6 miliardy, tedy o necelou polovinu.

Růst nákladní letecké přepravy podle agentury Reuters odráží oživení hospodářství. Stoupá s tím, jak firmy v reakci na konec recese začínají obnovovat své zásoby.

 

Právě se děje

Další zprávy