Blata zažalovala čínského plagiátora

čtk, eko
9. 11. 2005 13:35
Blansko - Blanenská společnost Blata se bude proti čínskému plagiátorovi svých motorových čtyřkolek bránit u maltské justice.

Vzhledem k tomu, že výrobce ignoroval návrh na mimosoudní vyrovnání, Blata na něj v úterý podala žalobu k soudu v maltské La Vallettě, řekl Lukáš Vašíček z vedení blanenského podniku. Po čínském výrobci padělků bude Blata žádat náhradu škody v řádu desetitisíců eur.

Nabídku na mimosoudní vyrovnání učinila Blata plagiátorovi v polovině října. Tehdy se firmě podařilo v jednom z maltských přístavů zadržet ve spolupráci s tamními celníky kontejner se 160 nelegálními kopiemi blanenských vozítek. Zásilka mohla být zadržena už koncem října v Německu, hamburští celníci ale výzvu Blaty nevyslyšeli a náklad z přístavu propustili.

Jaké odškodné Blata po čínském plagiátorovi míní vysoudit, nechce firma prozradit. "To, že čínský výrobce na mimosoudní vyrovnání neslyšel, nás trochu překvapilo, soud jej totiž přijde dráž," uvedl Vašíček. Kdy proces na Maltě začne, ještě není známé. I když firma s žalobou uspěje, bude to pro ni znamenat hlavně morální vítězství. "Soudem přiřčené peníze si totiž budeme muset v Číně vymoci sami," vysvětlil Vašíček.

Blata donedávna patřila k dynamicky se rozvíjejícím firmám na Blanensku. Před časem dokonce získala státní investiční pobídku. Podmínkám jejího plnění ale zatím nedokáže dostát kvůli plagiátům. Firmě kopírování výrobků dlouhodobě působí stamilionové škody. Většina z producentů padělků výrobků Blaty sídlí v čínském městě Jongkang. Údajně tam působí přes 20
takových dílen a podniků.

Proti plagiátorům se chce Blata bránit i přímo v Číně. Hodlá zažalovat padělatele, které vedení firmy při návštěvě země odhalilo. Firma zatím vybírá právní kancelář, již vedením sporů pověří.

O problémy blanenského podniku se před časem při své návštěvě města zajímal i premiér Jiří Paroubek. O kauze je připraven jednat příští měsíc se svým čínským protějškem, který navštíví Česko. Ministerstvo průmyslu už zřídilo pracovní komisi, která se pokusí najít možnosti řešení situace. Z jejího nedávného jednání vyplynulo, že případ bude zřejmě zařazen na jednání unijní pracovní skupiny zabývající se ochranou duševního vlastnictví ve vztahu k Číně, plánuje se i schůzka vedení čínských a českých celníků.

 

Právě se děje

Další zprávy