Bitva o uhlí vrcholí, Tykač plánuje miliardový obchod

Ekonomika Ekonomika
31. 1. 2012 9:15
Šéf ČEZ jednal po více než roční přestávce s majitelem uhelné společnosti Czech Coal
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Šéf energetického giganta ČEZ Daniel Beneš jednal po více než roční přestávce s majitelem uhelné společnosti Czech Coal Pavlem Tykačem. Podle úterních Hospodářských novin probírali hlavně dodávky uhlí pro elektrárnu Počerady. Výsledkem jednání, které se týká i prodeje Chvaletic, může být mnohamiliardový obchod.

Dohoda je pravděpodobná, obě firmy začíná tlačit čas. Dosavadní kontrakt na dodávky uhlí pro Počerady vyprší už letos, upozorňuje deník. Na základě této smlouvy dosud ČEZ odebírá hnědé uhlí podstatně levněji, než jeho elektrárenští rivalové v Evropě. Pokud se obě strany nedomluví, bude ČEZ od ledna bez paliva a Tykač bez klíčového zákazníka.

Hospodářské noviny připomínají, že ČEZ vede s Tykačem kvůli novému kontraktu na uhlí pro Počerady už pět let soudní spory. Dohoda, podle níž by buď Czech Coal koupil počeradskou elektrárnu, nebo ČEZ od Tykače důl, který ji zásobuje, se už jednou rýsovala. Pak ale mezi oběma firmami došlo k těžké roztržce: těžaři si stěžovali na údajně monopolistické praktiky ČEZ v Bruselu, Evropská komise pak do ČEZ poslala hloubkovou kontrolu, jež dodnes neskončila.

Averze mezi Tykačem a vedením ČEZ vyvrcholila loni na podzim. V médiích se objevily dokumenty svědčící o vlastnickém napojení tehdejšího šéfa ČEZ Martina Romana na plzeňskou Škodu. Aféra patrně urychlila Romanův odchod z čela ČEZ do dozorčí rady. Roman tvrdí, že ji vyvolal právě Tykač, aby se ho zbavil, připravil si půdu pro smír s ČEZ a prosadil vysoké ceny uhlí.

 

Právě se děje

Další zprávy