Bionafta? Setuza to rozjede. Na export

Petr Havel (spolupracovník redakce)
10. 3. 2007 0:00
Praha - Noví majitelé společnosti Setuza výrazně zvyšují výrobu biopaliv. V provozu, který naplno spustí v květnu, jich vyrobí sto tisíc tun ročně.
Setuza - pohled na ústecký podnik.
Setuza - pohled na ústecký podnik. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Hlavně však na zahraniční trhy. Setuza chce totiž dodržet svůj plán, přestože vláda pro tento rok výrazně změnila podmínky na českém trhu.

Biopalivo se podle původních plánů mělo od července letošního roku přimíchávat do motorové nafty. Vláda však v únoru rozhodla, že takzvané objemové přimíchávání biokomponentů do klasických motorových paliv v Česku zavede až od příštího roku.

"Nechceme ten odklad komentovat, ale nejásáme z toho. Jednáme ale se společností Campa Diesel o prodeji naší produkce do zahraničí," sdělil mluvčí nových majitelů Setuzy Jan Sotona.

Z nové výrobny poteče 100 tisíc tun metylesteru řepkového oleje (MEŘO) ročně. Spolu s dosavadními kapacitami tak bude Setuza schopna ročně produkovat zhruba 160 tisíc tun tohoto paliva.

Vyplývá to z harmonogramu uvedení na výrobu biosložek do pohonných hmot. Deníku Aktuálně.cz navíc potvrdila mluvčí Setuzy Marie Logrová, že podnik již začal se školením zaměstnanců nového provozu.

"Jedeme podle plánu, příští měsíc proběhnou provozní zkoušky s náhradním médiem, 10. května pak komplexní zkouška s MEŘO a 20. května by měl být zahájen zkušební výrobní provoz," uvedla Logrová.

Foto: Setuza

Plán bude do dvou týdnů

Restrukturalizační plán výroby přitom chtějí podle jeho slov noví vlastníci zveřejnit do jednoho až dvou týdnů. A to přesto, že původně se tak mělo stát dva týdny po převzetí Setuzy, k němuž došlo 5. února.

"Situace se ukázala složitější, než se jevila na začátku. Stále probíhají analýzy stavu Setuzy," tvrdí Sotona.

Podniku přitom mimo jiné komplikuje situaci stále trvající exekuce, kterou na Setuzu uvalila v listopadu loňského roku první Topolánkova vláda.

Přesto řada klíčových kroků pro budoucnost podniku kontinuálně probíhá. Pod dohledem exekučního správce se Setuza například letos zbavila vlastnictví známých značek z oblasti margarínů. Konkrétně jde o značky Alfa, Stella, Diana, Bianka, Omega, Ceres soft, Lukana a Favorit.

Ty koupila firma Käkä patřící do konsorcia norské potravinářské skupiny Orkla group. Pro nové vlastníky značek nicméně bude Setuza zatím margaríny vyrábět dál. Jejich distribuci ale od prvního dubna, jak Setuza již informovala své obchodní partnery, přebírá společnost Käkä CZ.

 

Právě se děje

Další zprávy