Bílé šrotovné končí. Bylo v pořádku rozhodl úřad

Ekonomika Ekonomika
16. 6. 2009 16:45
Za dva měsíce ho využilo v průměru 350 lidí denně

Praha - Dva měsíce trvající akce zvaná "Bílé šrotovné" energetické společnosti ČEZ je u konce. Využilo ji v průměru přes 350 zákazníků za den. Společnost to oznámila v úterý.

Odevzdání staré ledničky, pračky nebo mrazáku a koupě nového úspornějšího spotřebiče jim zajistilo snížení nákladů na elektřinu, ale i jednorázový příspěvek 1000 korun.

Sleva ale platila pro zákazníky ČEZu jen ve vybraných řetězcích - konkrétně v obchodech Datart a Euronics. Museli si navíc koupit spotřebič, který spadá do energeticky šetrných kategorií A+ s A++.

Proti výběru řetězců se však nedávno ohradil prodejce elektroniky Electro World. Tomu se nelíbí, že se ČEZ obrátil pouze na jeho konkurenci. Úřad pro ochranu hospodářské soutěže ale rozhodl, že šrotovné bylo v pořádku. Podle úřadu ČEZ nezískal žádnou výhodu.

"Dopady takto časově omezeného jednání společnosti ČEZ na trh prodeje elektrospotřebičů, kdy poskytování příspěvku bylo realizováno prostřednictvím pouze dvou vybraných prodejců elektrospotřebičů a kdy bylo možné stejné produkty pořídit levněji na internetu i bez příspěvku 1000 korun, nelze považovat za natolik významné, že by mohly vést k vytvoření bariér vstupu na trhu či reálnému ohrožení postavení ostatních prodejců elektrospotřebičů," uvedl ve svém verdiktu úřad.

ČEZ není první, který s podobnou nabídkou přišel. Nárok na slevu při nákupu úspornějších spotřebičů nabídl v roce 2007 svým klientům E.on.

Zákazníci v celkem pěti krajích měli tehdy možnost získat slevu od 17 do 28 procent z celkové ceny spotřebiče. Energetická společnost dohodla s prodejci i nabídku levnějších plynových kotlů.

 

Právě se děje

Další zprávy