Bič na přemnožené podnikatele, je tu zákaz švarcsystému

Tomáš Fránek
4. 1. 2012 5:30
Stát má po pěti letech opět silnou zbraň na švarcsystém, hrozí vysoké pokuty
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Jan Langer

Praha - Pokud se naplní plány politiků, přinese letošní rok konec švarcsystému, tedy zaměstnávání lidí na živnostenské listy.

Švarcsystém dělá z Česka ráj podnikatelů - v žádné jiné zemi Evropy nemají živnostníci na ekonomiku země takový vliv jako v Česku.

Podnikatelů je v Česku přes milion. Velká část z nich se ale stala živnostníky z donucení, neboť jejich zaměstnavatelé za ně odmítali platit vysoké odvody do státní pokladny. Stát tak přichází o potřebné miliardy korun.

Na živnostenské listy pracuje v Česku většina lidí ve stavebnictví nebo ve službách. Jejich počet se nesnížil ani v době ekonomické krize.

Konec šedé zóny

Podle Víta Samka z legislativního odboru Českomoravské konfederace odborových svazů je švarcsystém pro zaměstnavatele výhodný především proto, že nemusí za zaměstnance platit sociální pojištění či náhradu mzdy v době nemoci.

Od letošního ledna ale platí novela zákona o zaměstnanosti, která švarcsystém opět výrazněji omezuje. Trh se tak v Česku přestane pohybovat v dosavadní nejistotě, podle které sice byl švarcsystém formálně zakázán, volný výklad zákona ale umožňoval velmi snadné obcházení zákona.

"Pracovní trh se přestane pohybovat v dosavadní šedé zóně, kdy se švarcsystém dovozoval z definice závislé práce a zpravidla měl dopady jen do oblasti daňové. Švarcsystém je od ledna 2012 považován za nelegální bez dalšího," uvedla Soňa Audesová z advokátní kanceláře Havel, Holásek & Partners.

Firmám hrozí za využívání švarcsystému pokuta až deset milionů korun. Zákon navíc stanovuje nejnižší sankci ve výši 250 tisíc korun.

Lidé se bojí

Pokuty hrozí také lidem, kteří na živnostenské listy pracují, a to do výše 100 tisíc korun. A právě toho se lidé, kteří jsou nuceni pracovat na živnostenské listy, bojí.

"Byli jsme postaveni před hotovou věc, jinak bychom práci neměli. A pokud se firmy budou bát, tak my o práci přijdeme," řekl jeden ze živnostníků ze Zlínska, který pracuje pro stavební firmu.

Stát slibuje, že na rozdíl od předchozích let bude proti švarcsystému bojovat.

Ministerstvo práce a sociálních věcí plánuje navýšení počtu inspektorů Státního úřadu inspekce práce na 400 osob a zajištění provozu 180 mobilních kanceláří. Počet kontrol má v příštím roce čtyřnásobně vzrůst na přibližně 200 tisíc.

Švarcsystém získal své jméno podle benešovského podnikatele Miroslava Švarce. Ten na počátku 90. let vymyslel způsob, jak ušetřit na sociálním a zdravotním pojištění.

Všichni jeho zaměstnanci dostali výpověď, aby poté začali pro Švarce pracovat na živnostenské listy a na dodavatelskou smlouvu. Stát ale od roku 1992 tento způsob zaměstnávání zakázal. V roce 2007 zákaz švarcsystému ze zákona vypadl.

Velkou nevoli vzbuzuje i skutečnost, že řada lidí pracujících na živnostenské listy neplatí řádně daně, protože má možnost rozsáhlých odpisů nebo prostě zatají svůj skutečný příjem.

Zatímco průměrný český zaměstnanec zaplatí na daních z příjmu téměř třicet tisíc korun ročně, u většiny z jednoho milionu živnostníků, skutečných i fiktivních, jsou to jenom stokoruny.

 

Právě se děje

Další zprávy