Bezmocní politici. Trh řídí agentury s máslem na hlavě

Tomáš Fránek
8. 8. 2011 13:00
Slovo ratingových agentur je silnější než výroky politiků
Logo ratingové agentury Moody's na budově, kde sídlí, v New Yorku.
Logo ratingové agentury Moody's na budově, kde sídlí, v New Yorku. | Foto: Reuters

Praha/Vídeň - Je to rozhodnutí, které nedává žádný smysl.

Tak komentoval miliardář Warren Buffett verdikt agentury Standard & Poor´s, která poprvé v historii snížila rating USA. "Tito lidé nejsou schopni učinit správné rozhodnutí," doplnil Buffetta nositel Nobelovy ceny ekonom Paul Krugman na svém blogu.

Ale přes pochybnosti o tom, proč by měl zaměstnanec soukromé agentury vlastně posuzovat, zda Spojené státy šetří dost a na správném místě, ukazuje podle internetového vydání týdeníku Der Spiegel rozhodnutí ratingové agentury, že pracuje nezávisle na vůli mocných amerických politiků. "Takový verdikt nutí Američany šetřit," uvedl týdeník v komentáři.

Žaloby a obvinění

Rating, tedy odhad toho, jak vlády dokážou či nedokážou včas splácet svoje dluhy, se tak stal modlou, slovo agentur je silnější a vlivnější než výroky politiků.

Ukazuje se to i v pondělí. Evropská komise slibuje aktivizaci svých plánů, ECB nákup španělských a italských dluhopisů, ale burzy se řítí dál do propasti.

Hodnocení od agentur přitom může mít dopady na každodenní život i v Česku. Zvýšená nejistota nebo krize na trzích může vést k tomu, že firmy budou odkládat investice, nebudou mít tolik práce, nebude se snižovat nezaměstnanost, neporostou platy.

A s tím, jak tři velké ratingové agentury Moody´s Investors Service, Standard & Poor´s a Fitch Ratings ovlivňují světovou ekonomiku, přibývá názorů, které volají po přehodnocení práce těchto firem. A přibývá také obvinění a soudních procesů, které ukazují, že by první finanční krize nevznikla bez podílu ratingových agentur.

"Politici lžou o dluzích, které vytvořili, a pak obviňují jiné z problémů, které způsobili. Ale pokud existuje v podstatě monopol na pravdu tří ratingových agentur, které navíc mají máslo na hlavě z doby první krize a amerických hypoték, tak je otázka, zda to není jenom druhý extrém a agentury nemají větší moc, než by měly mít," řekl rakouský ekonom Mark Holmer z Mezinárodního hospodářského institutu.

Podle něj nikdo vlastně nezná kriteria, podle kterých agentury hospodaření států hodnotí. "Když se spletou, tak se nic neděje, nenesou žádnou zodpovědnost," uvedl Holmer.

Je to zrcadlo, které potřebujeme

Třeba Standard & Poor´s nyní přiznala, že neměla správně údaje o dluhu Spojených států, když rozhodla o snížení ratingu. Na hodnocení by se ale podle šéfů agentury nic neměnilo, hlavní slovo při jejich rozhodování sehrála politická nestabilita a neochota politiků se dohodnout.

V několika zemích už ratingové agentury čelí žalobám kvůli podezření z nečestných obchodů. Ve Španělsku, tedy jedné ze zemí, které dluhy tlačí k možnému bankrotu, na agentury podali žalobu právníci spolupracující se spotřebitelskými sdruženími.

V čele žalujících právníků přitom stojí Gonzalo Boye, který se před dvěma roky proslavil svou žalobou kvůli základně Guantánamo.

"Máme dostatek důkazů, podle kterých můžeme dokázat, že z činnosti ratingových agentur těžili určití lidé a investoři, kteří měli informace dřív než ostatní. Ratingové agentury jsou nebezpečné pro společnost, ničí naši zemi," uvedl Boye.Největší světové ratingové agentury už kvůli nepravdivým zprávám čelí žalobě v Německu.

Žalobu podala skupina německých investorů, viní tři největší světové ratingové agentury za jejich roli při hodnocení certifikátů pro investory zkrachovalé americké banky Lehman Brothers.

Už od 30 let

A v procesu s vládcem hedgeového fondu Galleon Group Rajem Rajaratnamou, obviněným z konspirace a podvodu, se ukazuje, že Rajaratnam obchodoval na základě neveřejných informací, které nezákonně získával také od pracovníků ratingové agentury Moody´s Investors Service.

Podle některých ekonomů se ale ratingové agentury poučily a jejich hodnocení už nyní skutečně odráží stav financí států.
"Neobviňujte ratingové agentury za chaotickou situaci v eurozóně," vzkázal Bruselu německý ekonom Wolfgang Münchau ve svém pravidelném sloupku ve Financial Times.

Agentury sice v minulosti pochybily, když přispěly k vytvoření úvěrové bubliny v USA, nyní však konají dobrou službu, protože eurozóně ukazují, jak na tom opravdu je, tvrdí ekonom.

Důležitost, která je ratingovým agenturám připisována, pochází už ze třicátých let dvacátého století, kdy americká Komise pro cenné papíry nakázala bankám přijímat pouze akcie společností, které měly značku kvality od nějaké ratingové agentury.

 

Právě se děje

Další zprávy