Bezděkova komise navrhuje zdražit potraviny

Ekonomika Ekonomika
3. 6. 2010 9:13
Sazba DPH se má podle návrhu Bezděkovy komise sjednotit
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Čechy čekají zřejmě už jen poslední čtyři roky, kdy si z obchodů budou odnášet levné potraviny. Nejpozději od roku 2015 má totiž odstartovat důchodová reforma, jejíž návrh nyní dokončuje komise odborníků v čele s ekonomem Vladimírem Bezděkem.

Část z návrhů dnes zveřejnily Hospodářské noviny. Podle návrhu by si sice lidé mohli na důchod odvádět místo současných 28 procent jen 23 procent, ale vzniklá "díra" ve výši několika desítek miliard korun by se měla zacelit díky skokovému zvýšení cen potravin vinou sjednocení sazby DPH na úrovni 19 procent.

Na svůj individuální penzijní účet by si také lidé přispívali sami buďto dobrovolně nebo povinně třemi procenty.

Lidé zatím reformy podporují

Podle HN by tak nejvíce ušetřili lidé s příjmy nad 71 tisíc korun, protože by se jich dotklo i navrhované snížení stropů na pojistné z šestinásobku na trojnásobek životního minima.

Podporu těmto navrhovaným reformám zatím vyjádřil hlavně Miroslav Kalousek z TOP 09.

Že by ale šance na projití měla být naznačují nejen výsledky voleb, ale i celková nálada ve společnosti, která je nakloněná reformám. "Pomohl zdvižený prst řecké krize. Bez ní bychom byli dnes úplně jinde," míní ekonom Tomáš Sedláček.

Sociolog Petr Matějů to povrzuje: "Lidé vyjádřili ochotu a odvahu vydat se cestou radikálních reforem. Vědí, že to vyžaduje odříkání a že to bude bolet. Polovičaté reformy ale bolí víc a nevedou k cíli," zdůrazňuje sociolog.

 

Právě se děje

Další zprávy