Bez proudu je už 70 tisíc lidí, zavírají školky i firmy

Ekonomika Ekonomika
15. 10. 2009 14:55
Sníh brání lidem v práci, dalším ji přidělal

Brno - Tisíce lidí bez elektřiny a stovky cestujících, kterým jízdu vlakem zkomplikovala přerušená železniční trať. Na podobnou sněhovou kalamitu, která od dnešní noci sužuje Českou republiku, se připravit nelze.

Energetická společnost ČEZ potvrzovala kolem poledne až 30 tisíc zákazníků bez proudu, později jejich odhadovaný počet narostl na 70 tisíc. Od rána platil kalamitní stav v šesti okresech, pár minut po jedné hodině odpoledne přidali energetici na kalamitní seznam další dva okresy. Nejhůř postižená je střední a severní Morava.

Na Vsetínsku zavírají školy a školky, v mnoha firmách se nepracuje. "Museli jsme zrušit odpolední a noční směnu a teď čekáme, jestli to energetici nahodí, aby aspoň dopolední směna mohla nastoupit," uvedl Aleš Šlechta, jednatel společnosti Galvamet.

Pekárna ve Střelné zase přišla o zakázky v obcích, kde nejde v obchodech proud. Potíže se nevyhýbají ani zemědělcům. "Nedojíme ani nechladíme. Navíc máme dobytek na salaši a ohradníky nefungují, takže vůbec nevíme, zda je tam, kde má být," posteskla si Ludmila Mužíkovská, jednatelka Agrofyta Horní Lideč.

Starosti mají i České dráhy a Správa železniční a dopravní cesty. Spadané stromy, sněhová kalamita a silný vítr přerušily dopravu na patnácti tratích v sedmi krajích.

"Nejhorší situace je na Jesenicku a Trutnovsku, kde do kolejiště popadaly desítky stromů a větví," řekl ČTK mluvčí Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) Pavel Halla. Kalamita se dotkla několika tratí. Provoz je přerušen hlavně na železnicích v horských a podhorských oblastech od Jizerských hor až po Beskydy.

Na odstranění škod pracují stovky lidí

Tam, kde je to možné, nahrazují dráhy vlakovou dopravu autobusy. Ale ne všude to stav silnic umožňuje. Hasiči zatím z tratí odstraňují spadané stromy i větve hrozící ulomením.

Sníh zkomplikoval i dopravu na silnicích. Například na tahu I/35 u Moravské Třebové na Svitavsku silničáři jeden úsek úplně uzavřeli, kvůli hrozícímu pádu stromů.

ČEZ na likvidaci následků kalamity nasadil asi 1500 lidí. Ve většině případů je nutný zásah těžké techniky, která umožňuje odstranit stromy spadlé na vedení vysokého napětí. Řada míst i tak zůstane nejméně do zítřka bez proudu.

 

Právě se děje

Další zprávy