Bez práce je nejvíc lidí za pět a půl roku: 583 tisíc

Veronika Skálová Veronika Skálová
8. 3. 2010 11:55
Hranice 10 procent nepadla. Zatím, dodávají experti
Údajům o nezaměstnanosti s příchodem jara pomůže nástup sezónních prací. Ilustrační foto.
Údajům o nezaměstnanosti s příchodem jara pomůže nástup sezónních prací. Ilustrační foto. | Foto: Karel Toman

Brno - Jen pouhá desetina procentního bodu na konci února dělila Česko od desetiprocentní míry nezaměstnanosti. Je tedy téměř jisté, že této hodnoty bude letos dosaženo. Od ledna vzrostla míra nezaměstnanosti o další desetinu z 9,8 procent.

Dosáhla 9,9 procenta, což představuje 583 135 lidí, kteří v tomto měsíci marně hledali místo. Informovalo o tom Ministerstvo práce a sociálních věcí.

Dosažení dvouciferné hranice všichni bedlivě sledují.

"Naposledy jsme byli nad 10 procenty před šesti lety, v prosinci roku 2003. Hlavním důvodem nárůstu počtu nezaměstnaných je stále doznívající propouštění z konce roku, kdy končily pracovní úvazky na dobu určitou. Nadále se projevují také sezónní faktory," komentoval údaje analytik finanční skupiny Citfin Tomáš Volf.

Pracovní místa již naštěstí neubývají

Mírně se zlepšila situace v případě pracovních míst. Již jich neubývalo, naopak, od ledna do února nabízely úřady práce o 563 míst víc. I nadále však na jednu volnou pozici připadalo v České republice více než 18 uchazečů.

Žádné překvapivé změny ve vývoji míry nezaměstnanosti však experti zatím nečekají.

"Celkový obrázek vývoje nezaměstnanosti v ČR zůstává zatím beze změn: pozvolný nárůst míry nezaměstnanosti lze očekávat i v příštích měsících," podotkl hlavní ekonom Raiffeisenbank Pavel Mertlík.

 

Právě se děje

Další zprávy