Bez osobních kontaktů by nebyly zakázky, tvrdí stavaři

Veronika Skálová Veronika Skálová
28. 11. 2009 13:00
V zemích Visegrádské čtyřky sílí ve stavebnictví význam osobních vazeb a přibývá i žádostí o úplatek.
Stavební firmy mají stále méně práce. Ve všech čtyřech zemích Visegrádské čtyřky. V Česku zažívá boom alespoň zateplování. Ilustrační foto.
Stavební firmy mají stále méně práce. Ve všech čtyřech zemích Visegrádské čtyřky. V Česku zažívá boom alespoň zateplování. Ilustrační foto. | Foto: Pavel Baroch

Praha - Zakázek ubývá a stále častěji je získáváme díky osobním kontaktům, shodují se stavební firmy v zemích Visegrádské čtyřky. Ovšem zdá se, že také přibývá úplatků. Vyplývá to ze studie, kterou vypracovalo CEEC Research spolu s KPMG Česká republika.

Podle statistiků klesalo stavebnictví nejvíce na Slovensku, o 8,8 procenta za tři čtvrtletí, velmi podobně jsou na tom Česko a Maďarsko, kde stavebnictví pokleslo o více než dvě procenta. Jedinou zemí, kde produkce stále ještě roste je Polsko, ale výrazně pomaleji než tomu bylo před příchodem krize.

Ve všech čtyřech zemích však stavební společnosti uvedly, že s postupující krizí musí využívat stále více cest k získání zakázek. Za uplynulý rok se významně zvýšila snaha využívat osobních kontaktů. V Maďarsku osobní kontakt jako nejčastější způsob získání zakázky uvedlo sto procent firem, v Polsku 92 procent respondentů, v Česku 85 a na Slovensku 84 procent dotázaných firem.

Oblast, v níž praxe ve stavebnictví vykazuje asi největší rozdíly, je uplácení. Zatímco v Maďarsku nikdy nedostalo žádost o úplatek 60 procent firem a v Česku 59 procent, na Slovensku a v Polsku převažují společnosti, které už někdo o úplatek v souvislosti se získáním zakázky požádal.

Na Slovensku se jejich podíl dokonce významně zvýšil. Zatímco vloni se s žádostí o úplatek nesetkalo 72 procent firem, letos to bylo jen  42 procent dotázaných.

 

Právě se děje

Další zprávy