Bez miliard od vlády zdraží příští rok elektřina o 10 %

Ekonomika ČTK Ekonomika, ČTK
28. 6. 2011 14:17
Bez státní dotace zvýší cenu elektřiny příspěvek na obnovitelné zdroje
Solární elektrárny by bez dotace příští rok zvýšily cenu pro domácnosti o téměř 10 procent.
Solární elektrárny by bez dotace příští rok zvýšily cenu pro domácnosti o téměř 10 procent. | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Nedá-li vláda 12 miliard korun na omezení zdražení elektřiny kvůli fotovoltaickým elektrárnám, budeme za energii platit příští rok až o 9,7 procenta víc než v letošním roce.

Podniky by v takovém případě čekalo zvýšení ceny energie až o 13,9 procenta. Informovala o tom ČTK s dovoláním na údaje Energetického regulačního úřadu.

Pokud však vláda pošle stejnou dotaci jako v loňském roce, tedy 12 miliard korun, cena by pro domácnosti stoupla o 3,6 procenta, pro průmyslové podniky o 6 procent.

ERÚ v příštím roce počítá se zdražením takzvané silové elektřiny, která by měla tvořit necelou polovinu celkové ceny, o pět procent. Druhou část tvoří regulovaná cena elektřiny, která mimo jiné zahrnuje příspěvek na obnovitelné zdroje.

Konečné ceny elektřiny příští rok zvýší podpora výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů, kterou ERÚ odhaduje na 679 korun za megawatthodinu. Tato podpora prudce vzrostla již letos a původně měla činit více než 500 Kč/MWh. Vláda ji kvůli hrozbě výrazně dražší elektřiny srazila na 370 Kč/MWh.

Snížení příspěvku stálo vládu zmíněných 12 miliard korun, které získala mimo jiné zdaněním solárních elektráren sazbou 26 procent. Právě solární elektrárny se největší mírou podílejí na růstu obnovitelných zdrojů energie v Česku. Investoři do solárních elektráren chystají kvůli vládním krokům proti státu arbitráže.

 

Právě se děje

Další zprávy