Bez internetu ani ránu. Dvě třetiny Čechů jsou online

Ekonomika Ekonomika
22. 3. 2010 12:18
Většina uživatelů internetu si bez něj život nedokáže představit
Dvě třetiny Čechů používají internet. Čím jsou vzdělanější, tím víc. Ilustrační foto.
Dvě třetiny Čechů používají internet. Čím jsou vzdělanější, tím víc. Ilustrační foto. | Foto: Reuters

Praha - Více než dvě třetiny Čechů mají přístup k internetu a aktivně jej využívají. Ti zbylí tvrdí, že internet nepotřebují, nezajímá je, nebo k němu prostě nemají přístup.

Vyplynulo to z průzkumu, který mezi necelou tisícovkou respondentů provedl Český telekomunikační úřad. Podle něj využívá internet 69 procent lidí. Většina z těch, kdo mají možnost připojení, si navíc nedokážou život bez něj představit.

Mezi mladší generací, tedy lidmi od 15 do 29 let jsou takových, kdo bez připojení nemohou žít, plné tři čtvrtiny.

Podíl uživatelů internetu roste s tím, jak stoupá vzdělání - nejvíce pravidelných uživatelů je tedy mezi vysokoškoláky. Zároveň platí, že ženy jsou na internetu o něco málo závislejší než muži.

Pokud by se od sítě museli dobrovolně odstřihnout, nejvíce připojených lidí by postrádalo informace, rychlé hledání, mapy a zjišťování cen - odpovědělo takto 47 procent respondentů, kteří internet využívají. Dalších 43 procent potřebuje web na komunikaci s přáteli, kvůli škole nebo práci.

Mezi těmi, kdo k pravidelným uživatelům internetu nepatří, je nejvíce takových, kteří se nepřipojují prostě proto, že tuto možnost nemají. Je jich 40 procent, zatímco dalších 34 procent těch, kdo síť nepoužívají, internet nepotřebuje, nechce, nezajímá je a nemají na něj čas.

 

 

Právě se děje

Další zprávy