Benzínu a nafty se letos prodá nejméně za deset let

Vadim Fojtík
17. 7. 2009 21:50
Prodej pohonných hmot letos klesne až o osm procent
Benzín. Ilustrační foto.
Benzín. Ilustrační foto. | Foto: Reuters

Praha - Motoristická sezona sice teprve začíná, ale prodejci pohonných hmot již tvrdí, že jejich prodej bude nejhorší minimálně za posledních deset let. Poptávka po pohonných hmotách totiž citelně klesá.

Jak velký bude pokles prodejů v hlavní motoristické sezoně, si však nikdo netroufá přesně odhadnout. Prodejci oslovení serverem Euro.cz však tvrdí, že za celý letošní rok klesne meziročně zhruba o šest až osm procent.

Negativní vývoj na trhu s pohonnými hmotami potvrdil i šéf společnosti Benzina Martin Durčák. "Odhadujeme, že propad prodejů za první letošní pololetí dosáhne zhruba osmi procent. Největší pokles poptávky bude u dieselu, tedy u motorové nafty - zhruba desetiprocentní," vysvětlil Durčák. Současně dodal, že u benzinu odhaduje v prvním letošním pololetí meziroční pokles prodejů ve výši zhruba čtyř procent.

Nafta padá po letech růstu

Větší propad poptávky po motorové naftě než po benzinu zdůvodňuje Durčák především tím, že mnoho motoristů přešlo v posledních letech na vozy s dieselovými motory. Navíc dramaticky klesá objem zboží přepraveného nákladní silniční dopravou. Právě menší poptávka po službách dopravců nejvíc ovlivňuje vývoj spotřeby motorové nafty.

Zhruba šesti- až osmiprocentní pokles prodejů pohonných hmot na celém českém trhu odhaduje pro letošní rok obchodní ředitel společnosti Čepro Jan Duspěva. Čepro provozuje síť čerpacích stanic EuroOil.

Objem prodaných pohonných hmot klesá kvůli hospodářské krizi již od roku 2008. Přitom loňský propad poptávky byl vůbec první po sedmi letech růstu. Loni řidiči natankovali zhruba 4,8 miliardy litrů nafty, což bylo v meziročním srovnání o procento méně. Nejdramatičtější byly propady v poptávce koncem loňského roku, zejména v listopadu a prosinci.


Několik předchozích let po sobě spotřeba nafty každoročně rostla v průměru zhruba o patnáct procent. V letech 2000 až 2006 stoupla z 2,8 na 4,6 miliardy litrů, což je nárůst zhruba o 64 procent. Částečně byl nárůst způsoben tím, že se mnoho motoristů v osobní přepravě přeorientovalo na vozy s dieselovými motory. Navíc souběžně s ekonomickým růstem narostla i poptávka po automobilové přepravě.

Zlepšení? Snad na podzim

Mnohem citelnější byl však pro prodejce loňský propad poptávky po benzinu. Češi u čerpacích stanic nakoupili 2,7 miliardy litrů benzinu. To je meziročně o čtyři procenta méně.

Propad v poptávce pokračoval i v prvním letošním čtvrtletí. Zatímco v prvním čtvrtletí 2008 spotřebovali motoristé 1,75 miliardy litrů nafty, ve stejném období letošního roku to bylo o 160 milionů méně, tedy zhruba o osm procent. U benzinu byl meziroční propad prodejů za první čtvrtletí pětiprocentní.

Kdy se trh oživí? Oslovení odborníci tvrdí, že se na takovou otázku za současné situace jen obtížně odpovídá. Shodují se však, že s ohledem na optimistické zprávy z USA lze mírné živení poptávky na českém trhu s pohonnými hmotami očekávat letos na podzim. "Domnívám se, že koncem třetího čtvrtletí se začnou na trhu objevovat náznaky mírného zlepšení," konstatoval Durčák.

Pozn. Hodnota 100 procent odpovídá prodejům stejného období o rok dříve

 

Právě se děje

Další zprávy