Benzín zlevňuje a mohl by více. Nebýt oslabující koruny

ČTK Radek Pecák ČTK, Radek Pecák
21. 5. 2012 12:23
Tempo zlevňování pohonných hmot přesto zaostává za poklesem cen ropy
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Reuters

Praha - O další dvacetník se v průběhu uplynulého týdne snížila v Česku průměrná cena benzinu Natural 95. Klesla i cena nafty.

Nejprodávanější benzín Natural 95 stál v neděli podle údajů společnosti CCS  37,09 koruny za litr. Litr nafty se tankoval za  36,30 Kč.

Podle analytika Petra Čermáka ze společnosti Colosseum souvisí zlevnění s poklesem cen pohonných hmot na burze v Rotterdamu. "Výraznějšímu zlevnění bránilo oslabování koruny vůči dolaru," uvedl.

Přesto lze očekávat další zlevnění obou druhů pohonných hmot v řádech desetihaléřů. Pokles bude ale opět nižší než je tempo snižování ceny ropy, protože ta v posledních dnech klesá prudce.

"Distributoři promítají do cen snížení cen vstupů vždy pomaleji než jejich zvýšení," uvedl analytik Jan Lener ze společnosti Broker Consulting.

V jižních Čechách je nafta už pod 35,50 Kč

Nejdražší byl v neděli Natural 95 v Jihomoravském kraji. Cena tam klesla jen o čtyři haléře na 37,94 Kč/l. Následovala Praha s cenou 37,49 Kč/l. V Pardubickém kraji platili řidiči 37,38 Kč/l.

Nejlevnější byl benzin za 36,22 Kč/l v Jihočeském kraji. V Ústeckém kraji stál litr benzinu 36,32 koruny.

Nafta byla stejně jako benzin nejdražší v Jihomoravském kraji. Jeden litr se prodával za 37,06 koruny. V Praze stála nafta 36,73 Kč/l.

Nejlevnější diesel byl za 35,49 Kč/l v Jihočeském kraji. V Ústeckém kraji platili motoristé 35,57 Kč/l.

Z okolních zemích zůstává pro řidiče nejlevnější Polsko. Litr benzinu tam stojí v průměru necelých 36 korun, nafta se prodává za 35,20 Kč/l. V Rakousku jsou ceny zhruba na stejné úrovni jako v Česku. Na Slovensku i v Německu stojí benzin více než 40 Kč/l.

 

 

Právě se děje

Další zprávy