Benzin u italských dálnic teď nekoupíte, začala stávka

ČTK ČTK
17. 7. 2013 11:10
Zaměstnanci zahájili třídenní stávku na protest proti vysokým cenám benzinu
Pohonné hmoty. Ilustrační foto
Pohonné hmoty. Ilustrační foto | Foto: Reuters

Řím - V Itálii od úterního večera nefungují čerpací stanice podél dálnic. Jejich zaměstnanci zahájili třídenní stávku na protest proti vysokým cenám benzinu. Stávka citelně postihne motoristy - po dálnicích nyní proudí statisíce lidí na letní dovolené.

Servery evropských automotoklubů proto radí, aby měli řidiči mířící do Itálie v autě kanystr s nejméně deseti litry paliva. I když se jim podaří najít otevřenou čerpací stanici, dají se čekat velmi dlouhé fronty.

Protest, který potrvá až do pátečního rána, má přimět vládu, aby více tlačila na producenty a donutila je ceny snížit. V zemi se totiž hned po Nizozemsku prodává nejdražší benzin v Evropě, v průměru stojí litr 1,836 eura (47,70 koruny). Nafta je tu dokonce v rámci Evropy vůbec nejdražší. Její průměrná cena činí 1,739 eur (45,20 koruny) za litr.

Majitelé benzinek přitom tvrdí, že zdražování paliv ohrožuje jejich podnikání, neboť by mohlo dojít ke ztrátě tisíců pracovních míst.

Ministr hospodářského rozvoje Flavio Zanonato v úterý vyzval firmy, aby při tvorbě své cenové politiky vzaly v úvahu současnou situaci v zemi, která je nyní v nejdelší recesi od druhé světové války. Zároveň ale poznamenal, že za růst cen může "převážně" zvyšování cen ropy na trzích, a rozdíl mezi cenami u čerpacích stanic v Itálii a v dalších evropských zemích je podle něj minimální.

Zanonato zároveň odmítl, že by za vysokými cenami byla spotřební daň, která činí přibližně 60 procent koncové ceny za jeden litr. Podle ministra je spíše třeba zamyslet se nad přebujelou sítí čerpacích stanic.


 

Právě se děje

Další zprávy