Benzín: Příští rok o 50 haléřů dražší?

Petr Havel
24. 3. 2006 13:00
Praha - Bez ohledu na vývoj světových cen ropy zaplatí zřejmě v příštím roce motoristé v ČR zhruba o padesát haléřů více za litr benzínu.

Vyplývá to z dosavadního vývoje konzultací mezi ČR a Bruselem, týkajících se systému podpory produkce biolihu v naší zemi.

Od roku 2007 by se měl totiž biolíh plošně přimíchávat do veškerého benzínu v ČR. Podle materiálu ministerstva zemědělství, který v únoru letošního roku schválila vláda ČR, měla být přitom biosložka v benzínu osvobozena od spotřební daně.

Ministr zemědělství Jan Mládek ale již potvrdil, že podle názoru ministra financí Bohuslava Sobotky by se měl biolíh přimíchávat do benzínu bez daňové úlevy. "To by zdražilo benzín o třicet až šedesát haléřů," konstatoval Mládek.

Systém bez daňových úlev prosazuje, jak potvrzuje náměstkyně ministra zemědělství pro strukturální politiku a vnější vztahy Hana Heidlerová, sama Evropská unie. "A to i přesto, že v řadě zemí v současné době biolíh od daní osvobozen je," připomíná Heidlerová.

O tom, jak bude skutečně podpora produkce biolihu v ČR v příštím roce vypadat, proběhly v posledních dnech mezi EU a ministerstvem zemědělství technické konzultace, neboť Unie vznesla k návrhu ČR na notifikaci (schválení) podpory biolihu řadu zásadních připomínek.

I proto připravuje v současné době ministerstvo podle Heidlerové další materiál pro jednání vlády, který počítá s variantním řešením podpory produkce biolihu u nás.

"Jedním bude podpora produkce biolihu obdobná tomu, jaké je v případě řepky, druhým plošné přimíchávání do benzínu bez vratky spotřební daně a třetím s vratkou spotřební daně," konstatuje Heidlerová.
 
Návrh chce podle ní ministerstvo připravit co nejrychleji. Zhruba do poloviny roku by tak mělo být jasno, zdali benzín v ČR díky biolihu podraží, nebo ne. Z postoje Bruselu a názoru ministerstva financí lze ale předpokládat, že benzín zřejmě administrativně podraží.

 

Právě se děje

Další zprávy