Benzin opět zlevnil. I díky mírné zimě

Dušan Klimeš
20. 11. 2006 9:50
Praha - Navzdory zásahu OPEC ropa zlevňuje k 55 dolarům. Těží z toho i čeští motoristé. Benzín i nafta opět zlevňují.

Za litr benzinu motoristé platí o čtrnáct haléřů méně než před týdnem. Průměrná cena se blíží osmadvaceti korunám, nejpoužívanější Natural 95 stojí 28,16 koruny za litr.

I ceny motorové nafty jdou několik týdnů dolů. Její zlevňování není tak výrazné jako u benzinu. Za uplynulých sedm dní totiž poklesla "jen" o devět haléřů a je tak o jeden haléř levnější než benzín.

Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Bezradní vývozci

Na cenu pohonných hmot u čerpacích stanic má vliv především ropa, kurz koruny a vzájemná konkurence dodavatelů.

Pro české motoristy tak zatím z těchto oblastí kynou jen dobré zprávy. Koruna stále posiluje, konkurence je stále velká a OPEC, kartel států těžících ropu, zatím při snaze ovlivnit ceny ropy na světových trzích demonstroval jen svoji bezzubost.

Přestože se Organizace zemí vyvážejících ropu dohodla na omezení těžby, aby cenu za barel vyhnala zpět nad šedesát dolarů, nebylo jí to zatím nic platné.

Dvouleté minimum

Cena ropy se v pátek dokonce dostala téměř k 55 dolarům a byla nejnižší za poslední rok a půl. Nyní se bude znovu čekat na reakci OPEC, protože tuto hranici dříve prohlásil za "ohrožující zájmy vyvážejících států".

Švýcarská společnost Glencore International získala od Kolumbie zakázku na rozšíření rafinérie v Cartageně. Ta patří státní firmě Ecopetrol.
Švýcarská společnost Glencore International získala od Kolumbie zakázku na rozšíření rafinérie v Cartageně. Ta patří státní firmě Ecopetrol. | Foto: Reuters

"Trh se může obávat toho, co udělá OPEC s těžbou, kolik můžou dodat státy mimo tuto organizaci a hlavně, kdy začne opravdu chladná zima na severní polokouli," myslí si podle agentury AP Victor Shum, energetický analytik firmy Purvin & Gertz.

"Až přijde skutečná zima, zvýší se poptávka. Zároveň se do měsíce znovu sejde OPEC a bude jednat o dalších omezeních těžby. Výsledkem by tentokrát mohlo být skutečně výrazné zvýšení ceny," obává se Shum.

Pro tuzemské zákazníky čerpacích stanic to znamená jediné. Minimálně několik týdnů vydrží relativně levný benzín, protože pohyby na světových trzích se v domácích cenách projevují minimálně s třítýdenním zpožděním.

 

Právě se děje

Další zprávy