Benzin o prázdninách? Ne pod 30 korun

ČTK, Redakce EKO
7. 7. 2006 15:00
Praha - Motoristé musejí počítat s tím, že v průběhu prázdnin budou za litr Naturalu 95 platit v průměru více než 30 korun.

Shodují se na tom oslovení analytici.

"Je velmi pravděpodobné, že do konce prázdnin cena pod 30 korun neklesne," řekl Štěpán Pírko ze společnosti Colosseum.

Jeho kolega Petr Sklenář z firmy Atlantik FT se domnívá, že pro motoristy nastala velmi nepříjemná kombinace faktorů, které cenu pohonných hmot ovlivňují. "Nejoptimističtější předpovědí je proto stagnace cen, ale spíše bych čekal další velmi pozvolný růst cen pohonných hmot minimálně směrem k úrovni 32 korun za litr Naturalu 95," uvedl Sklenář.

Podle údajů společnosti CCS od začátku července litr Naturalu 95 podražil v průměru o 60 haléřů na 31,70 koruny.

Cenu pohonných hmot ovlivňují především tři okolnosti -  a to vývoj cen ropy a ropných produktů, kurzu dolaru ke koruně a v současnosti také zvýšená letní poptávka.

Cena ropy v posledních týdnech silně roste a dnes překročila historické maximum na úrovni 75 dolarů za barel. Koruna k dolaru přestala posilovat a kurz tedy nesmazává alespoň část růstu cen ropy, jak tomu často bylo v minulosti. Současně také vrcholí motoristická sezona, která s sebou přináší vyšší poptávku po pohonných hmotách na celé severní polokouli.

"V blízké době očekávám cenu 31,60 až 32 korun. Zdražení v posledním týdnu již odráží poslední růst cen na zahraničních burzách," odhadl Pírko.

 

Právě se děje

Další zprávy